A to akurat nie Ania zrobiła;) Ale jako "konsultant" i pomocnik dostałam pozwolenie na umieszczenie przepisu. Fajny, niezbyt słodki, czekoladowy sernik bez pieczenia, na spodzie z ciasteczek, z samodzielnie przygotowanym masłem z solonych orzeszków ziemnych. Sernik na zdjęciu został przygotowany z mniejszej ilości czekolady, niż jest wskazana niżej w przepisie, przez co, jak sądzę, był trochę niestabilny - dlatego też polecam użyć co najmniej takiej ilości, jak w przepisie lub dodać żelatynę. Ilość składników wystarczająca na tortownicę o średnicy 20 cm.
Na ciasteczkowy spód:
- 200 g ciasteczek typu digestive
- 70 g miękkiego masła
Na masę czekoladową:
- 500 g mascarpone
- 200 g czekolady
- opcjonalnie - 2 łyżki żelatyny
Na masło orzechowe:
- 400 g solonych prażonych orzeszków ziemnych
- opcjonalnie - 1 - 2 łyżki cukru pudru, wedle uznania
Przygotowanie:
Przygotuj ciasteczkowy spód:
W blenderze/malakserze zmiksuj ciasteczka z masłem na gładką masę. Przełóż masę do tortownicy (nie musisz jej niczym smarować), wylep dno. Na czas przygotowywania pozostałych części ciasta, wstaw tortownicę do lodówki.
Przygotuj masę czekoladową:
Połam czekoladę na małe kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej*.
*Rozpuść w kąpieli wodnej – czyli: zagotuj w garnku niedużą ilość wody – tyle, by się nie wygotowała, ale też by nałożona na garnek miska z czekoladą nie dotykała wody. Upewnij się, że gotująca się woda nie będzie chlapać na dno miski! Gdy woda będzie się gotować – zmniejsz gaz na średni i ustaw na górze garnka miskę z czekoladą. Możesz zamieszać, by przyspieszyć rozpuszczanie się czekolady. Możesz zdjąć miskę jeszcze zanim cała czekolada się roztopi, wówczas wymieszaj masę do rozpuszczenia.
Zmiksuj lekko mascarpone, powoli dodawaj rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę, cały czas miksując, do połączenia. Jeśli chcesz, możesz dodać żelatynę, co ustabilizuje masę (ale też zmieni jej strukturę!). By to zrobić, zalej żelatynę wodą - do jej przykrycia, rozmieszaj i odstaw na chwilę do napęcznienia. Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej (nie dopuść do jej zagotowania!). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki masy czekoladowej, wymieszaj, dodaj do pozostałej masy i wymieszaj całość (wstępne wymieszanie małej ilości masy z żelatyną zapobiegnie powstaniu grudek po dodaniu żelatyny do reszty masy). Masę czekoladową wylej na ciasteczkowy spód, wyrównaj. Odstaw do lodówki, by masa stężała i przygotuj masło orzechowe.
Przygotuj masło orzechowe:
Orzeszki ziemne umieść w malakserze/blenderze i zmiksuj do otrzymania gładkiej masy (potrwa to kilka - kilkanaście minut). Jeśli chcesz, domiksuj cukier puder - masło będzie słodsze, ale dodanie cukru pudru je rozrzedzi i łatwiej będzie je wyłożyć na masę czekoladową.
Na masę czekoladową wyłóż delikatnie masło orzechowe. Odstaw do lodówki do stężenia na co najmniej kilka godzin; przechowuj w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz