... czyli słodko-kwaśny krem cytrynowy. Możliwości jego wykorzystania jest sporo - świetnie nadaje się jako składnik kremu do tortu, nadzienie do tart lub makaroników, dodatek do ciast i deserów. Może być przechowywany w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 1,5 szklanki kremu.
Składniki:
- 3 żółtka
- 1 jajko
- sok i skórka starta z 2 cytryn
- 120 - 140 g cukru
- 80 g masła
Przygotowanie:
Cytryny
wyszoruj szczoteczką, sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę. Sok
wyciśnij.
Przygotuj
kąpiel wodną – w garnku, na który nałożysz miskę z masą,
zagotuj wodę, tyle, by się nie wygotowała w czasie przygotowywania
kremu i równocześnie by nie dotykała dna miski ustawionej na
rancie garnka.
W
misce wymieszaj do połączenia jajko, żółtka, cukier, sok i
skórkę z cytryn. Ustaw miskę na garnku z gotującą się wodą. Po
chwili, jak mieszanka zacznie robić się ciepła, dodaj pokrojone w
małe kawałki masło, wymieszaj. Mieszając co chwilę, zagotuj i
gotuj, aż masa stanie się jaśniejsza i zgęstnieje do pożądanej przez
Ciebie konsystencji (u mnie trwa to ok. 10 – 15 minut; pamiętaj,
że masa gęstnieje również po schłodzeniu). Gotową masę przełóż
do wyparzonego słoiczka/miski i przechowuj w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz