wtorek, 3 stycznia 2017

Lemon curd

... czyli słodko-kwaśny krem cytrynowy. Możliwości jego wykorzystania jest sporo - świetnie nadaje się jako składnik kremu do tortu, nadzienie do tart lub makaroników, dodatek do ciast i deserów. Może być przechowywany w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 1,5 szklanki kremu.

 

Składniki:

  • 3 żółtka 
  • 1 jajko 
  • sok i skórka starta z 2 cytryn 
  • 120 - 140 g cukru 
  • 80 g masła

Przygotowanie:

Cytryny wyszoruj szczoteczką, sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę. Sok wyciśnij.
Przygotuj kąpiel wodną – w garnku, na który nałożysz miskę z masą, zagotuj wodę, tyle, by się nie wygotowała w czasie przygotowywania kremu i równocześnie by nie dotykała dna miski ustawionej na rancie garnka.
W misce wymieszaj do połączenia jajko, żółtka, cukier, sok i skórkę z cytryn. Ustaw miskę na garnku z gotującą się wodą. Po chwili, jak mieszanka zacznie robić się ciepła, dodaj pokrojone w małe kawałki masło, wymieszaj. Mieszając co chwilę, zagotuj i gotuj, aż masa stanie się jaśniejsza i zgęstnieje do pożądanej przez Ciebie konsystencji (u mnie trwa to ok. 10 – 15 minut; pamiętaj, że masa gęstnieje również po schłodzeniu). Gotową masę przełóż do wyparzonego słoiczka/miski i przechowuj w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz