Ciastko zwane również fondantem czekoladowym lub czekoladową lawą - to babeczka z płynnym, czekoladowym wnętrzem, najlepsza na ciepło. Przygotowuje się je szybko i łatwo, jedynym punktem wymagającym wyczucia jest długość ich pieczenia, gdyż zależy to od piekarnika - u mnie jest to dokładnie 10 minut. Za pierwszym razem warto upiec jedno ciastko na próbę - zarówno dół, boki ciastka, jak i jego góra powinny być wypieczone, ale środek płynny; pieczone zbyt krótko nie zdąży się ściąć i po przełożeniu rozleje się całkowicie, pieczone zbyt długo będzie zwykłą, czekoladową babeczką. Składniki wystarczą na 4 foremki.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła + trochę do nasmarowania foremek
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 20 g mąki
- kakao do oprószenia kokilek (ok. 1 łyżki)
Przygotowanie:
Czekoladę podziel na małe kawałki i rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej*.
*Rozpuść
w kąpieli wodnej – czyli: zagotuj w garnku niedużą ilość wody
– tyle, by się nie wygotowała, ale też by nałożona na garnek
miska z czekoladą i masłem nie dotykała wody. Upewnij się, że gotująca
się woda nie będzie chlapać na dno miski! Gdy woda będzie się
gotować – zmniejsz gaz na średni i ustaw na górze garnka miskę
z czekoladą i masłem. Możesz zamieszać, by przyspieszyć rozpuszczanie się
czekolady. Możesz zdjąć miskę jeszcze zanim cała czekolada się
roztopi, wówczas wymieszaj masę do rozpuszczenia.
Rozpuszczoną czekoladę odstaw do przestudzenia.
Wbij do miski 2 jajka, krótko ubij. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając, do otrzymania puszystej masy. Do masy jajecznej przesiej mąkę i krótko zmiksuj/wymieszaj szpatułką. Dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj szpatułką lub mikserem na niskich obrotach.
Foremki nasmaruj masłem i oprósz kakao, tak, by pokryte były zarówno dno, jak i ścianki. Przelej masę do ok. 1/2 - 2/3 wysokości foremek (ciasto trochę urośnie). Rozgrzej piekarnik do 190ºC i piecz fondant przez 10 minut.
Wyjmij foremki z piekarnika, odczekaj chwilę, obkrój delikatnie nożem boki i przełóż na talerz (najłatwiej jest to zrobić przykrywając foremkę talerzem i obracając całość). Możesz oprószyć kakao, cukrem pudrem, podawać z owocami, lodami, bitą śmietaną... wedle uznania. Podawaj ciepłe.
To ciastko jest nieco zbyt długo pieczone; lawa powinna być bardziej płynna |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz