sobota, 28 stycznia 2017

Drożdżówka maślana

... czyli pierwsza próba stworzenia, metodą prób i błędów,  ciasta w stylu placka maślanego oferowanego przez pewną popularną cukiernię. Efekt? Zależy jak na to patrzeć: jeśli pod kątem podobieństwa do pierwowzoru - niestety próba się nie powiodła, ciasto nie jest tak wilgotne i maślane, jak powinno być. Jeśli pod kątem oceny ciasta jako takiego - pełen sukces; ciasto jest puszystą, smaczną drożdżówką z przyjemną warstwą cukrowej "glazury" na wierzchu. Próbę stworzenia placka maślanego na pewno jeszcze powtórzę, póki co zapraszam na drożdżówkę:) Składniki na prostokątną formę o wymiarach ok. 22 x 33 cm. Przepis jest miksem dwóch przepisów znalezionych w sieci: tego i tego


Składniki:
Na ciasto drożdżowe:
  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 70 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
Na wierzch - cukrową glazurę:
  • 180 g miękkiego masła (podzielone na 100 g + 80 g)
  • 70 g cukru

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto drożdżowe:
Podgrzej mleko (ma być ciepłe, nie gorące). Przygotuj zaczyn - drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, zalej ciepłym mlekiem, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Rozpuść masło. Jajka ubij z resztą cukru na puszystą masę. Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, ubitą masę jajeczną, roztopione i trochę przestudzone masło, sól. Wyrób ciasto, aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę; wyrabiaj, aż ciasto będzie odstawać d ręki lub ścianek miski (powinno być dość miękkie i nie powinno się kleić, ale to zależy od mąki - jeśli potrzeba, dodaj jej nieco mniej lub więcej). Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz mąką, przełóż wyrobione ciasto i rozciągnij je na wielkość blachy (będzie miało grubość ok. 1 cm). Przykryj blaszkę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 - 30 minut. 

Przygotuj wierzch - cukrową glazurę:
Utrzyj 100 g masła z cukrem (wystarczy do połączenia). 

W wyrośniętym cieście zrób palcami dołki na całej powierzchni, na wypukłych miejscach poukładaj kawałki utartego z cukrem masła (będzie go dość sporo, pokryje niemal całą powierzchnię ciasta; rozpuszczone masło i tak spłynie do dołków, i tak ma być - dlatego też możesz powkładać masło również w dołki). 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 210ºC, wstaw ciasto i piecz w tej temperaturze przez 5 minut, następnie zmniejsz ją do 190ºC i piecz jeszcze przez 12 - 15 minut. Jeśli chcesz, by ciasto nie zbrązowiało, po paru minutach możesz przykryć wierzch folią aluminiową.

Pod koniec pieczenia ciasta, rozpuść w garnku pozostałe 80 g masła. Polewaj ciasto gorącym masłem zaraz po wyjęciu go z piekarnika.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz