wtorek, 3 stycznia 2017

Frużelina wiśniowa

… czyli owoce w żelu. Doskonały dodatek do ciast, deserów, gofrów… Szybkie do wykonania, proste, można użyć również w sytuacjach awaryjnych, gdyż w przypadku owoców mrożonych nie wymaga ich wcześniejszego rozmrażania. W zasadzie wszystko w tym przepisie– czas gotowania, podane proporcje składników, są orientacyjne, w zależności od potrzeb i upodobań można zwiększyć / zmniejszyć ilość cukru czy ilość mąki ziemniaczanej, co wpłynie na gęstość frużeliny.
Składniki:
  • 300 g wiśni, świeżych lub mrożonych 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 – 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie, można pominąć)

Przygotowanie:

Wiśnie umieść w garnku, wsyp cukier, ew. sok z cytryny, wymieszaj i zagotuj. Jeśli korzystasz z wiśni mrożonych – jeszcze nie rozmrożonych, najpierw umieść je same w garnku i podgrzewaj do rozmrożenia, po czym dodaj cukier i sok z cytryny. Odlej z garnka ok. 1/3 szklanki soku lub wlej do szklanki tyle wody, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i wlej do gotujących się owoców. Wymieszaj całość, gotuj przez chwilę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz