… czyli
owoce w żelu. Doskonały dodatek do ciast, deserów, gofrów…
Szybkie do wykonania, proste, można użyć również w sytuacjach
awaryjnych, gdyż w przypadku owoców mrożonych nie wymaga ich
wcześniejszego rozmrażania. W zasadzie wszystko w tym przepisie–
czas gotowania, podane proporcje składników, są orientacyjne, w
zależności od potrzeb i upodobań można zwiększyć / zmniejszyć
ilość cukru czy ilość mąki ziemniaczanej, co wpłynie na gęstość
frużeliny.
- 300 g wiśni, świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 1 – 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie, można pominąć)
Przygotowanie:
Wiśnie
umieść w garnku, wsyp cukier, ew. sok z cytryny, wymieszaj i
zagotuj. Jeśli korzystasz z wiśni mrożonych – jeszcze nie
rozmrożonych, najpierw umieść je same w garnku i podgrzewaj do
rozmrożenia, po czym dodaj cukier i sok z cytryny. Odlej z garnka
ok. 1/3 szklanki soku lub wlej do szklanki tyle wody, dodaj mąkę
ziemniaczaną, wymieszaj i wlej do gotujących się owoców.
Wymieszaj całość, gotuj przez chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz