Bezowo-orzechowy tort z kremem na bazie nutelli i mascarpone, w smaku przypominający popularne pralinki. Przepis z Moich Wypieków z moimi niewielkimi modyfikacjami.
Składniki:
Na
bezowe blaty orzechowo-czekoladowe:
- 6 białek
- 1 i ¼ szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce
Na krem ferrero:
- 450 g serka mascarpone
- 350 g nutelli
- 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
- ¾ szkl. drobno posiekanych orzechów laskowych
Na
polewę:
- 100 g czekolady
- ok. 20 – 40 ml śmietany kremówki 36%
- ½ szkl. drobno posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Przygotuj
blaty bezowe:
Ubij
białka na sztywno, pod koniec dodawaj stopniowo, po łyżce, cukier,
cały czas ubijając. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i zmiksuj
tylko do połączenia. Dodaj zmielone orzechy laskowe oraz startą
czekoladę i delikatnie wymieszaj szpatułką. Podziel masę na 3
części. Na papierze do pieczenia odrysuj trzy okręgi o średnicy
ok. 24 cm, przełóż każdą z części masy, wyrównaj. Rozgrzej
piekarnik do temperatury 150ºC, piecz wszystkie trzy blaty
równocześnie przez ok. 1 godzinę 15 minut, z termoobiegiem (jeśli
blaty pieką się nierównomiernie, możesz po upływie 50 minut –
godziny poprzestawiać blaszki w piekarniku). Blaty będą
zarumienione i płaskie, a nie wyrośnięte. Wyjmij blaty z
piekarnika i zostaw do wystudzenia.
Przygotuj
krem ferrero:
Zmiksuj
mascarpone i nutellę do otrzymania gładkiej masy. Dodaj roztopioną,
lekko przestudzoną czekoladę i jeszcze chwilę miksuj – krem
powinien być gładki i jednolity. Wymieszaj krem z orzechami.
Schłódź w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Złóż
całość:
Na
paterze, na której będziesz podawać tort, połóż pierwszy blat
bezowy (gotowego, złożonego ciasta nie da się raczej przełożyć).
Posmaruj blat 1/3 kremu, wyrównaj, przykryj kolejnym blatem, wyłóż
kolejną 1/3 kremu, przykryj ostatnim blatem, posmaruj pozostałym
kremem – ostatnią, wierzchnią warstwą jest krem. Jeśli chcesz,
posmaruj również boki tortu. Na czas przygotowywania polewy schłódź
ciasto w lodówce.
Przygotuj
polewę:
W
misce umieść śmietanę kremówkę i połamaną na małe kawałki
czekoladę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej*.
*Rozpuść
w kąpieli wodnej – czyli: zagotuj w garnku niedużą ilość wody
– tyle, by się nie wygotowała, ale też by nałożona na garnek
miska z czekoladą nie dotykała wody. Upewnij się, że gotująca
się woda nie będzie chlapać na dno miski! Gdy woda będzie się
gotować – zmniejsz gaz na średni i ustaw na górze garnka miskę
z czekoladą. Możesz zamieszać, by przyspieszyć rozpuszczanie się
czekolady. Możesz zdjąć miskę jeszcze zanim cała czekolada się
roztopi, wówczas wymieszaj masę do rozpuszczenia.
Odstaw
czekoladę na chwilę, by lekko ostygła, a następnie posmaruj nią tort,
posyp posiekanymi orzechami laskowymi i delikatnie wymieszaj je (np.
płaską stroną łyżki) z płynną jeszcze czekoladą (jeśli
wmieszasz orzechy wcześniej, wydaje mi się, że trudno będzie
ładnie rozprowadzić polewę na torcie). Schłódź tort w lodówce
przez kilka godzin. Przechowuj ciasto w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz