wtorek, 3 stycznia 2017

Tort ferrero

Bezowo-orzechowy tort z kremem na bazie nutelli i mascarpone, w smaku przypominający popularne pralinki. Przepis z Moich Wypieków z moimi niewielkimi modyfikacjami.



Składniki:

Na bezowe blaty orzechowo-czekoladowe:
  • 6 białek 
  • 1 i ¼ szklanki cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych 
  • 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce

Na krem ferrero:
  • 450 g serka mascarpone 
  • 350 g nutelli 
  • 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej 
  • ¾ szkl. drobno posiekanych orzechów laskowych

Na polewę:
  • 100 g czekolady 
  • ok. 20 – 40 ml śmietany kremówki 36% 
  • ½ szkl. drobno posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie:

Przygotuj blaty bezowe:

Ubij białka na sztywno, pod koniec dodawaj stopniowo, po łyżce, cukier, cały czas ubijając. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i zmiksuj tylko do połączenia. Dodaj zmielone orzechy laskowe oraz startą czekoladę i delikatnie wymieszaj szpatułką. Podziel masę na 3 części. Na papierze do pieczenia odrysuj trzy okręgi o średnicy ok. 24 cm, przełóż każdą z części masy, wyrównaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150ºC, piecz wszystkie trzy blaty równocześnie przez ok. 1 godzinę 15 minut, z termoobiegiem (jeśli blaty pieką się nierównomiernie, możesz po upływie 50 minut – godziny poprzestawiać blaszki w piekarniku). Blaty będą zarumienione i płaskie, a nie wyrośnięte. Wyjmij blaty z piekarnika i zostaw do wystudzenia.

Przygotuj krem ferrero:
Zmiksuj mascarpone i nutellę do otrzymania gładkiej masy. Dodaj roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę i jeszcze chwilę miksuj – krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszaj krem z orzechami. Schłódź w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Złóż całość:
Na paterze, na której będziesz podawać tort, połóż pierwszy blat bezowy (gotowego, złożonego ciasta nie da się raczej przełożyć). Posmaruj blat 1/3 kremu, wyrównaj, przykryj kolejnym blatem, wyłóż kolejną 1/3 kremu, przykryj ostatnim blatem, posmaruj pozostałym kremem – ostatnią, wierzchnią warstwą jest krem. Jeśli chcesz, posmaruj również boki tortu. Na czas przygotowywania polewy schłódź ciasto w lodówce.

Przygotuj polewę:
W misce umieść śmietanę kremówkę i połamaną na małe kawałki czekoladę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej*.

*Rozpuść w kąpieli wodnej – czyli: zagotuj w garnku niedużą ilość wody – tyle, by się nie wygotowała, ale też by nałożona na garnek miska z czekoladą nie dotykała wody. Upewnij się, że gotująca się woda nie będzie chlapać na dno miski! Gdy woda będzie się gotować – zmniejsz gaz na średni i ustaw na górze garnka miskę z czekoladą. Możesz zamieszać, by przyspieszyć rozpuszczanie się czekolady. Możesz zdjąć miskę jeszcze zanim cała czekolada się roztopi, wówczas wymieszaj masę do rozpuszczenia.

Odstaw czekoladę na chwilę, by lekko ostygła, a następnie posmaruj nią tort, posyp posiekanymi orzechami laskowymi i delikatnie wymieszaj je (np. płaską stroną łyżki) z płynną jeszcze czekoladą (jeśli wmieszasz orzechy wcześniej, wydaje mi się, że trudno będzie ładnie rozprowadzić polewę na torcie). Schłódź tort w lodówce przez kilka godzin. Przechowuj ciasto w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz