poniedziałek, 23 stycznia 2017

Ciasto "Zemsta teściowej"

Pyszne ciasto o zagadkowej nazwie, której pochodzenia nie udało mi się ustalić (ma ona ponoć związek z wykorzystaniem w cieście niewydrylowanych wiśni) – tzn. w internecie krążą przepisy pod taką właśnie nazwą; ja dostałam przepis na to ciasto od koleżanki. Sposób jego przygotowania i ilości składników są nieco inne niż w pozostałych przepisach funkcjonujących w internecie, ale „moja” wersja bardziej mi odpowiada. Mimo kilku warstw, przygotowanie ciasta nie jest ani skomplikowane (mimo iż z opisu na takie wygląda), ani nadmiernie czasochłonne (trzeba jedynie pamiętać o przygotowaniu galaretki z odpowiednim wyprzedzeniem, by zdążyła nieco stężeć przed wyłożeniem jej na ciasto), a ciasto nie jest ciężkie ani przesadnie słodkie. Ilość składników na tortownicę o średnicy ok. 28 cm – warto mieć dwie tortownice w tym samym rozmiarze, gdyż ciasto trzeba podzielić na dwie części, a można je upiec równocześnie. Smak warstwy galaretkowej można dopasować wedle uznania – poza wskazanymi w przepisie wiśniami, świetnie pasują maliny, truskawki, agrest, również ilość owoców jest uznaniowa. Zdecydowanie polecam!


Składniki:

Na ciasto:
  • 100 g masła lub margaryny
  •  125 g mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Na warstwę bezową:
  • 200 g cukru
  • 4 białka
  • 100 g migdałów w płatkach (podzielone po 50 g)

Na warstwę galaretkową:
  • 1 galaretka wiśniowa
  • ok. 200 g wydrylowanych wiśni (świeżych, z kompotu lub mrożonych, wcześniej rozmrożonych)

 Na warstwę śmietanową:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 - 2 fixy do śmietany

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto:
Masło lub margarynę pokrój w kawałki. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Zagnieć szybko wszystkie składniki na ciasto – będzie dość lepiące. Dwie tortownice posmaruj masłem i oprósz mąką (tortownice muszą być w takim samym rozmiarze – jeśli nie masz dwóch takich, możesz odłożyć połowę ciasta na czas pieczenia pierwszej partii). Podziel masę na 2 części, każdą częścią wylep tortownicę (mi najłatwiej jest to robić, ugniatając ciasto lekko zwilżoną wypukłą stroną łyżki). Odłóż ciasto na czas przygotowania bezy.

Przygotuj bezę:
Ubij białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo, po łyżce, cukier, nie przerywając przy tym miksowania. Podziel ubitą bezę na dwie części i każdą część wyłóż na przygotowane surowe ciasto, posyp każdą część migdałami w płatkach.

Rozgrzej piekarnik do 160 st. i piecz ciasta z bezą przez 30 minut (można piec obie tortownice jednocześnie). Zostaw do ostudzenia.

Przygotuj galaretkę z owocami:
Przygotuj galaretkę według instrukcji z opakowania, ale ze zmniejszoną ilością wody (np. jeśli do galaretki zaleca się użyć 500 ml wody – użyj 400 ml). Odstaw, aż zacznie dość mocno tężeć.

Przełóż jeden upieczony blat ciasta na talerz, ale zapnij wokół niego obręcz (po to, by utrzymała galaretkę). Na ciasto wyłóż owoce i zalej je dość mocno tężejącą galaretką (owoce i galaretka przygniotą bezę, ale i tak dodatek chrupiących migdałów w środku ciasta jest przyjemny). Na czas przygotowywania bitej śmietany wstaw talerz do lodówki, by galaretka szybciej stężała.

Przygotuj bitą śmietanę:
Ubij śmietanę kremówkę wraz z cukrem i fixem / fixami do śmietany na sztywno.

Wyłóż ubitą śmietanę na mocną/całkowicie stężałą galaretkę, wyrównaj. Przykryj całość pozostałym blatem ciasta z bezą (jeśli obawiasz się połamania ciasta podczas przenoszenia, możesz je pokroić na połówki, ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki – wedle uznania, i tak pokrojone części układać na cieście). Przechowuj ciasto w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz