niedziela, 6 marca 2016

Domowe tarty z owocami i kruszonką

Tarty naprawdę pyszne, choć o bardzo niereprezentacyjnym wyglądzie - takie ciasto do zjedzenia w domowym zaciszu, będąc zawiniętym w koc, z herbatą w ulubionym kubku;) W wersji z prażonymi jabłkami i ze śliwkami. Ciasto nie jest typowym ciastem kruchym, popularnie używanym do tart - to pâte sucrée. Kruszonka zawiera cynamon, przez co ma niezbyt ładny kolor - by tego uniknąć, lepiej oprószyć cynamonem owoce, a pominąć go w kruszonce. Składniki wystarczą na 2 okrągłe formy: o średnicy 21 cm oraz o średnicy 18 cm lub na jedną formę o średnicy ok. 28 cm. Kruszonki jest dosyć sporo, spokojnie można zmniejszyć jej ilość. Przepis na ciasto i kruszonkę, nieco pozmieniany, pochodzi z książki Desery Gordona Ramsay'a.
 


Składniki:

Na ciasto:
  • 125 g miękkiego masła 
  • 90 g cukru 
  • 1 laska wanilii 
  • 1 jajko 
  • 250 g mąki 
  • szczypta soli

Na nadzienie:
  • jabłka (prażone) / śliwki (rozmrożone) 
  • cynamon

Na kruszonkę:


Przygotowanie:

Przygotuj ciasto:
Utrzyj masło z cukrem na kremową, gładką, ale nie puszystą masę. Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół, wyskrob czubkiem noża ziarenka i dodaj je do masy. Ubij jajko i dodaj je do masy, zmiksuj na wolnych obrotach miksera.Przesiej mąkę z solą, dodawaj w 3 lub 4 partiach do masy do masy, miksując po dodaniu każdej partii na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Następnie dłońmi, krótko - ok. 1 lub 2 minuty -  wyrób masę na gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie, zanim zaczniesz rozwałkowywać ciasto, wyrób je jeszcze przez chwilę w rękach - dzięki temu nie będzie pękało w czasie wałkowania. Lekko oprósz blat mąką i szybkimi, krótkimi ruchami rozwałkuj ciasto. Formę do tarty posmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy, przytnij wystające brzegi. Na czas przygotowywania pozostałych składników włóż formę z ciastem do lodówki.

Przygotuj nadzienie:
Jeśli masz jabłka jeszcze nie uprażone - obierz je ze skórki, powycinaj gniazda nasienne, przełóż je do garnka, dodaj trochę wody (niedużo!), trochę cukru, upraż przez chwilę - tak "na oko", tak, by nie zrobił się mus, lepsze są nieco twardsze kawałki jabłek.

Przygotuj kruszonkę:
Aby przygotować kruszonkę, przesiej do miski mąkę, dodaj cukier i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzyj składniki, aż będą przypominały okruchy. Możesz dodać krokant orzechowy z tego przepisu, jeśli go dodajesz - wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, wysyp obciążenie (nasiona fasoli). Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 15 minut, po tym czasie zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze przez ok. 5 minut. 
Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i wyłóż na ciasto owoce (śliwki - skórką do dołu), oprósz cynamonem i rozsyp kruszonkę. Piecz ok. 30 minut.
Ciasto może być podawane na ciepło i na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz