Przygotowywana
z mleka, śmietany, jajek, a nie z gotowego twarogu. Wbrew pozorom
nie jest trudna, ale sposób ten wymaga dłuższego czasu
oczekiwania, aż powstały ser dobrze się odsączy – warto
zaplanować jej przygotowanie z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed
Wielkanocą warto zacząć przygotowania już w piątek. W moim domu
nie było tradycji robienia paschy, więc nie do końca wiedziałam,
do jakiego efektu dążę – ale smakuje świetnie. Podane składniki
wystarczą na wypełnienie miski o średnicy w najszerszym miejscu 23 cm.
Rewelacyjny przepis rozpowszechniony przez Anetę Kręglicką, z niewielką modyfikacją –
dodatkiem soku z cytryny i większą ilością wanilii.
Składniki:
- 2 l mleka tłustego (pasteryzowanego, nie UHT)
- 2 laski wanilii
- 500 ml kwaśnej śmietany / maślanki / kefiru (można wymieszać)
- 6 jajek
- 250 g miękkiego masła
- ¾ szkl. (ok. 120 g) cukru pudru
- ew. sok z połowy cytryny
- bakalie – wedle uznania – u mnie: kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, kandyzowane wiśnie, rodzynki, morele, orzechy laskowe, skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:
Jeśli
potrzeba – namocz bakalie. Przetnij laski wanilii wzdłuż, nożem
wyskrob ziarenka, laski i ziarenka dodaj do mleka. W osobnej misce
roztrzep jajka ze śmietaną. Zagotuj mleko. Do wrzącego mleka wlej
mieszankę jajeczno-śmietanową, zmniejsz płomień i gotuj,
mieszając, aż cały płyn się zwarzy i podzieli na ser i serwatkę
(ok. 10 – 15 minut). Zostaw do ostudzenia. Usuń laski wanilii.
Wyłóż sito/cedzak podwójną warstwą gazy, odcedź twaróg –
odciśnij go dość mocno. Najlepiej zostaw twaróg na sicie na całą
noc. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
Przełóż twaróg do miski, stopniowo dodawaj utarte masło, ciągle
ucierając na gładką masę – można zrobić to tradycyjnie, w
makutrze, drewnianą pałką, lub mikserem. Jeśli chcesz, w trakcie
ucierania dodaj do masy sok z cytryny. Jeśli masa jest zbyt sucha –
możesz dodać trochę (ok. 2 – 3 łyżki) śmietany kremówki.
Dodaj posiekane bakalie, wymieszaj. Wyłóż miskę podwójnie
złożoną gazą, przełóż i ugnieć masę, odstaw do lodówki na
kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Przełóż paschę na
talerz odwracając formę do góry dnem, zdejmij gazę. Udekoruj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz