wtorek, 29 marca 2016

Pascha

Przygotowywana z mleka, śmietany, jajek, a nie z gotowego twarogu. Wbrew pozorom nie jest trudna, ale sposób ten wymaga dłuższego czasu oczekiwania, aż powstały ser dobrze się odsączy – warto zaplanować jej przygotowanie z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed Wielkanocą warto zacząć przygotowania już w piątek. W moim domu nie było tradycji robienia paschy, więc nie do końca wiedziałam, do jakiego efektu dążę – ale smakuje świetnie. Podane składniki wystarczą na wypełnienie miski o średnicy w najszerszym miejscu 23 cm. Rewelacyjny przepis rozpowszechniony przez Anetę Kręglicką, z niewielką modyfikacją – dodatkiem soku z cytryny i większą ilością wanilii.
Składniki:
  • 2 l mleka tłustego (pasteryzowanego, nie UHT)
  • 2 laski wanilii
  • 500 ml kwaśnej śmietany / maślanki / kefiru (można wymieszać)
  • 6 jajek
  • 250 g miękkiego masła
  • ¾ szkl. (ok. 120 g) cukru pudru
  • ew. sok z połowy cytryny
  • bakalie – wedle uznania – u mnie: kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, kandyzowane wiśnie, rodzynki, morele, orzechy laskowe, skórka otarta z cytryny
 
Przygotowanie:

Jeśli potrzeba – namocz bakalie. Przetnij laski wanilii wzdłuż, nożem wyskrob ziarenka, laski i ziarenka dodaj do mleka. W osobnej misce roztrzep jajka ze śmietaną. Zagotuj mleko. Do wrzącego mleka wlej mieszankę jajeczno-śmietanową, zmniejsz płomień i gotuj, mieszając, aż cały płyn się zwarzy i podzieli na ser i serwatkę (ok. 10 – 15 minut). Zostaw do ostudzenia. Usuń laski wanilii. Wyłóż sito/cedzak podwójną warstwą gazy, odcedź twaróg – odciśnij go dość mocno. Najlepiej zostaw twaróg na sicie na całą noc. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Przełóż twaróg do miski, stopniowo dodawaj utarte masło, ciągle ucierając na gładką masę – można zrobić to tradycyjnie, w makutrze, drewnianą pałką, lub mikserem. Jeśli chcesz, w trakcie ucierania dodaj do masy sok z cytryny. Jeśli masa jest zbyt sucha – możesz dodać trochę (ok. 2 – 3 łyżki) śmietany kremówki. Dodaj posiekane bakalie, wymieszaj. Wyłóż miskę podwójnie złożoną gazą, przełóż i ugnieć masę, odstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Przełóż paschę na talerz odwracając formę do góry dnem, zdejmij gazę. Udekoruj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz