sobota, 12 marca 2016

Dacquoise


... czyli bezowy tort przełożony kajmakowym kremem z orzechami i daktylami. Rewelacyjny:) Bezy lepiej przygotować dzień wcześniej przed złożeniem ciasta - dobrze jest studzić bezy przez kilka godzin, można przez całą noc. Ilość składników podana w dwóch opcjach. Orzechów i daktyli można dodać wedle uznania - ja dodaję ich dość sporo.


Składniki: 

Na bezy:                
  • 6 białek                                                                                 8 białek
  • szczypta soli                                                                         szczypta soli
  • 300 g cukru                                                                           400 g cukru
  • 50 g trzcinowego cukru                                                         70 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego                                                      1,5 łyżeczki octu winnego
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej                                 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Na krem:
  • ok. 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%                 ok. 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • ew. fix do śmietany                                                               ew. fix do śmietany
  • 250 g serka mascarpone                                                      250 serka mascarpone
  • ok. 200 g masy kajmakowej                                                 ok. 250 g masy kajmakowej
  • ok. 150 g suszonych daktyli                                                 ok. 180 g suszonych daktyli
  • ok. 150 g orzechów włoskich                                               ok. 180 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Przygotuj bezy:
Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Wymieszaj oba cukry i stopniowo dodawaj do ubitych białek, cały czas ubijając, do otrzymania sztywnej i błyszczącej masy. Dodaj ocet, wymieszaj; dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj. Dwie blaszki (mogą być blachy suwane na prowadnicach piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na każdą po pół masy - uformuj okręgi o równych średnicach. Włóż blaszki do nagrzanego do 180°C piekarnika (możesz piec obie bezy równocześnie). Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140 - 150°C i piecz przez 90 minut. Bezy lekko się zrumienią i  popękają w czasie pieczenia. Wyłącz piekarnik (nie wyjmuj bezy z piekarnika), uchyl drzwiczki i zostaw do wystygnięcia w piekarniku (kilka godzin; można zostawić bezy w piekarniku na całą noc).

Przygotuj krem:
Posiekaj orzechy i daktyle. Ubij osobno śmietanę kremówkę (jeśli chcesz - wraz z fixem do śmietany) na sztywno. Zmiksuj serek mascarpone z masą kajmakową. Do mascarpone z kajmakiem dodaj ubitą śmietanę (nie odwrotnie!). Dodaj posiekane orzechy i daktyle, wymieszaj. 

Przełóż jeden bezowy blat na paterę, na której będziesz podawać dacquoise (gotowego ciasta nie da się już raczej przełożyć). Wyłóż krem na bezę, przykryj drugą bezą. Lekko dociśnij (tylko na tyle, by połączyć całość; uważaj, by nie połamać bezy).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz