wtorek, 29 marca 2016

Tarta mango

Przepis podobny do tarty cytrynowej, z odpowiednio zmodyfikowanymi składnikami. Tarta mango jest nieprzesadnie słodka, o wyraźnym smaku mango. Składniki na niską (ok. 3,5 cm) formę o średnicy 28 cm.

Składniki:


Na kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki (ok. 60 g) cukru
  • 1 jajko

Na masę mango:

  • 5 jajek
  • 80 g cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 300 g miąższu owoców mango (ok. 2 średnie owoce – pamiętaj, że mango ma dość duże pestki!)

Na wierzch:

  • owoce - wedle uznania: kiwi, pomarańcze, śliwki, winogrona, granat, ...

Przygotowanie:
Przygotuj kruche ciasto:
Przesiej mąkę. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier, szczyptę soli i jajko, szybko wyrób - tak, by tylko szybko połączyć składniki. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto. Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy, przytnij wystające brzegi. W miarę możliwości można jeszcze wstawić formę z ciastem do lodówki. Ponakłuwaj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia, wysyp obciążenie (nasiona fasoli). Wstaw formę do nagrzanego do 190°C piekarnika, piecz ok. 15 minut, po tym czasie zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze przez ok. 10-12 minut, do jasnozłotego koloru. 

Przygotuj masę mango:
Obierz mango, wykrój miąższ, zblenduj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.
 
Na podpieczony spód tarty wlej masę mango, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika, chwilę przestudź i ułóż pokrojone owoce, lekko dociśnij. Przechowuj w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz