Przepis podobny do tarty cytrynowej, z odpowiednio zmodyfikowanymi składnikami. Tarta mango jest nieprzesadnie słodka, o wyraźnym smaku mango. Składniki na niską (ok. 3,5 cm) formę o średnicy 28 cm.
Składniki:
Na
kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g schłodzonego masła
- szczypta soli
- 3 łyżki (ok. 60 g) cukru
- 1 jajko
Na masę mango:
- 5 jajek
- 80 g cukru
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 300 g miąższu owoców mango (ok. 2 średnie owoce – pamiętaj, że mango ma dość duże pestki!)
Na wierzch:
- owoce - wedle uznania: kiwi, pomarańcze, śliwki, winogrona, granat, ...
Przygotowanie:
Przygotuj kruche ciasto:
Przygotuj kruche ciasto:
Przesiej
mąkę. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier, szczyptę soli i
jajko, szybko wyrób - tak, by tylko szybko połączyć składniki.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co
najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto. Formę do
tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy,
przytnij wystające brzegi. W miarę możliwości można jeszcze
wstawić formę z ciastem do lodówki. Ponakłuwaj ciasto widelcem,
przykryj papierem do pieczenia, wysyp obciążenie (nasiona fasoli).
Wstaw formę do nagrzanego do 190°C piekarnika, piecz ok. 15 minut,
po tym czasie zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze przez ok.
10-12 minut, do jasnozłotego koloru.
Przygotuj
masę mango:
Obierz
mango, wykrój miąższ, zblenduj na gładką masę. Dodaj pozostałe
składniki i zmiksuj.
Na
podpieczony spód tarty wlej masę mango, zmniejsz temperaturę do
180°C i piecz przez ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Wyjmij z
piekarnika, chwilę przestudź i ułóż pokrojone owoce, lekko
dociśnij. Przechowuj w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz