Primabalerina wśród deserów. Mimo rosyjskobrzmiącej nazwy, pavlova pochodzi z antypodów - jej autorstwo przypisują sobie i Australijczycy, i Nowozelandczycy, którzy ponoć do dziś spierają się o jej rodowód... Co wiadomo na pewno, to to, że pavlova powstała na cześć rosyjskiej baleriny Anny Pavlovej i ... że jest pyszna;)
Składniki:
Na bezę:
- 5 białek
- 280 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, ew. ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
Na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 36%
- ew. fix do śmietany
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- owoce - kiwi, jeżyny, granat, winogrona, porzeczki...
Przygotowanie:
Przygotuj bezę:
Ubij
białka na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo
dodawaj cukier do ubitych białek, cały czas ubijając, do otrzymania sztywnej i
błyszczącej masy. Dodaj ocet, wymieszaj; dodaj mąkę kukurydzianą (jeśli jej nie masz, może być ziemniaczana) i
ponownie wymieszaj. Na papierze do pieczenia uformuj okrąg/kopiec o średnicy ok. 24 cm, postaraj się wyciągnąć brzegi ku górze, by na szczycie utworzyła się "miseczka". Przełóż papier z bezą na blaszkę (taką oryginalną z piekarnika. Włóż blaszki do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140°C
i piecz przez 90 minut. Beza lekko popęka w czasie
pieczenia, ale powinna zostać biała! Wyłącz piekarnik (nie wyjmuj bezy z piekarnika), uchyl
drzwiczki i zostaw do wystygnięcia w piekarniku (kilka godzin; można
zostawić bezę w piekarniku na całą noc).
Przygotuj krem:
Ubij osobno śmietanę kremówkę (jeśli chcesz - wraz z fixem do śmietany) na sztywno. Chwilę zmiksuj serek mascarpone. Do mascarpone dodaj ubitą śmietanę (nie odwrotnie!).
Ubij osobno śmietanę kremówkę (jeśli chcesz - wraz z fixem do śmietany) na sztywno. Chwilę zmiksuj serek mascarpone. Do mascarpone dodaj ubitą śmietanę (nie odwrotnie!).
Anna Pavlova |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz