... czyli im większe oczekiwania, tym większe rozczarowanie. Szykowałam się do zrobienia tych babeczek dość długo (głównie poszukując marakui), spodziewając się, że będą rewelacyjnie pyszne, z mocnym kontrastem smaku słodkiego (biała czekolada) i kwaśnego (marakuja). A jakie są? Słodko - słodkie. Masa o smaku marakui jest raczej kremowo-słodka, a nie orzeźwiająco owocowa. Masa z białej czekolady jest megasłodka. Nie są niesmaczne! Mają swoich zwolenników, dla mnie po prostu nie są tak pyszne, jak się po nich spodziewałam. Przepisy na kremy (i z białej czekolady, i z marakui) pochodzą z Moich Wypieków, ciasto kruche zrobiłam według mojego, sprawdzonego przepisu. Przygotowanie
babeczek dobrze jest rozłożyć na 2 dni - kremy muszą schłodzić się w
lodówce przez kilka godzin, a nawet przez całą noc. Podane składniki wystarczyły na 18 niewysokich babeczek, o średnicy ok. 5 cm.
Na kruche ciasto:
- 125 g mąki
- 75 g schłodzonego masła
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżki (ok. 30 g) cukru
- 1 jajko
- 75 ml pulpy z marakui (ok. 3 - 4 owoce)
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g masła
- 150 g białej czekolady
- 125 ml (ok. pół szklanki) śmietany kremówki 36%
Przygotowanie:
Przygotuj kruche ciasto:
Przesiej
mąkę. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier, szczyptę soli i
jajko, szybko wyrób - tak, by tylko szybko połączyć składniki.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co
najmniej 30 minut. Po tym czasie cienko rozwałkuj ciasto (na ok. 2 mm). Formę do babeczek/muffinów wysmaruj masłem i oprósz mąką. Okrągłą foremką/miseczką wytnij z ciasta kółka, umieść je w formie, wylep wgłębienie. Ponakłuwaj dno widelcem. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp obciążenie - np. nasiona fasoli. Wstaw formę do nagrzanego do 200°C piekarnika, piecz ok. 12 minut,
po tym czasie zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze przez ok.
10-12 minut, do jasnozłotego koloru. Wyjmij babeczki z foremek i ostudź na kratce.
Przygotuj krem z marakui:
Trzepaczką roztrzep w garnku jajko, żółtko i cukier. Mieszając chwilę podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj masło, sok z cytryny i pulpę z marakui (tj. przetnij marakuje na pół - są dość twarde! Łyżką wyjmij miąższ, dodaj do garnka wraz z ziarenkami). Mieszaj, aż masa się zagotuje (możesz ją chwilę pogotować), zgęstnieje i będzie miała gładką konsystencję. Przelej do miski, przykryj i schłódź w lodówce przez kilka godzin; możesz zostawić masę w lodówce na całą noc.
Przygotuj krem z białej czekolady:
Posiekaj czekoladę. Podgrzej śmietankę do momentu wrzenia. Zdejmij ją z palnika, dodaj czekoladę i wymieszaj, by czekolada się rozpuściła. Przelej masę do miseczki, zostaw do ostudzenia, a ostudzoną masę schłódź w lodówce przez kilka godzin lub nawet całą noc. Schłodzoną masę ubij do uzyskania gęstego kremu.
Do babeczek z kruchego ciasta nałóż po łyżce masy z marakui, wygładź powierzchnię, wyłóż krem z białej czekolady, ponownie wygładź. Jeśli chcesz, udekoruj owocami. Kolejność kremów może być odwrotna.
Przygotuj krem z białej czekolady:
Posiekaj czekoladę. Podgrzej śmietankę do momentu wrzenia. Zdejmij ją z palnika, dodaj czekoladę i wymieszaj, by czekolada się rozpuściła. Przelej masę do miseczki, zostaw do ostudzenia, a ostudzoną masę schłódź w lodówce przez kilka godzin lub nawet całą noc. Schłodzoną masę ubij do uzyskania gęstego kremu.
Do babeczek z kruchego ciasta nałóż po łyżce masy z marakui, wygładź powierzchnię, wyłóż krem z białej czekolady, ponownie wygładź. Jeśli chcesz, udekoruj owocami. Kolejność kremów może być odwrotna.
By łatwiej było wyłożyć babeczki papierem, wygnieć najpierw odpowiedni kształt na dopasowanej wielkością szklance |
Marakuja curd |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz