czwartek, 28 kwietnia 2016

Babeczki z kremem z białej czekolady i "marakuja curd"

... czyli im większe oczekiwania, tym większe rozczarowanie. Szykowałam się do zrobienia tych babeczek dość długo (głównie poszukując marakui), spodziewając się, że będą rewelacyjnie pyszne, z mocnym kontrastem smaku słodkiego (biała czekolada) i kwaśnego (marakuja). A jakie są? Słodko - słodkie. Masa o smaku marakui jest raczej kremowo-słodka, a nie orzeźwiająco owocowa. Masa z białej czekolady jest megasłodka. Nie są niesmaczne! Mają swoich zwolenników, dla mnie po prostu nie są tak pyszne, jak się po nich spodziewałam. Przepisy na kremy (i z białej czekolady, i z marakui) pochodzą z Moich Wypieków, ciasto kruche zrobiłam według mojego, sprawdzonego przepisu. Przygotowanie babeczek dobrze jest rozłożyć na 2 dni - kremy muszą schłodzić się w lodówce przez kilka godzin, a nawet przez całą noc. Podane składniki wystarczyły na 18 niewysokich babeczek, o średnicy ok. 5 cm.

Składniki:
Na kruche ciasto:
  • 125 g mąki
  • 75 g schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki (ok. 30 g) cukru
  • 1 jajko
Na krem z marakui:
  •  75 ml pulpy z marakui (ok. 3 - 4 owoce)
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g masła
Na krem z białej czekolady:
  • 150 g białej czekolady
  • 125 ml (ok. pół szklanki) śmietany kremówki 36%

Przygotowanie:
Przygotuj kruche ciasto:
Przesiej mąkę. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier, szczyptę soli i jajko, szybko wyrób - tak, by tylko szybko połączyć składniki. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie cienko rozwałkuj ciasto (na ok. 2 mm). Formę do babeczek/muffinów wysmaruj masłem i oprósz mąką. Okrągłą foremką/miseczką wytnij z ciasta kółka, umieść je w formie, wylep wgłębienie. Ponakłuwaj dno widelcem. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp obciążenie - np. nasiona fasoli. Wstaw formę do nagrzanego do 200°C piekarnika, piecz ok. 12 minut, po tym czasie zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze przez ok. 10-12 minut, do jasnozłotego koloru. Wyjmij babeczki z foremek i ostudź na kratce.

Przygotuj krem z marakui: 
Trzepaczką roztrzep w garnku jajko, żółtko i cukier. Mieszając chwilę podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj masło, sok z cytryny i pulpę z marakui (tj. przetnij marakuje na pół - dość twarde! Łyżką wyjmij miąższ, dodaj do garnka wraz z ziarenkami). Mieszaj, aż masa się zagotuje (możesz ją chwilę pogotować), zgęstnieje i będzie miała gładką konsystencję. Przelej do miski, przykryj i schłódź w lodówce przez kilka godzin; możesz zostawić masę w lodówce na całą noc.

Przygotuj krem z białej czekolady:
Posiekaj czekoladę. Podgrzej śmietankę do momentu wrzenia. Zdejmij ją z palnika, dodaj czekoladę i wymieszaj, by czekolada się rozpuściła. Przelej masę do miseczki, zostaw do ostudzenia, a ostudzoną masę schłódź w lodówce przez kilka godzin lub nawet całą noc. Schłodzoną masę ubij do uzyskania gęstego kremu.

Do babeczek z kruchego ciasta nałóż po łyżce masy z marakui, wygładź powierzchnię, wyłóż krem z białej czekolady, ponownie wygładź. Jeśli chcesz, udekoruj owocami. Kolejność kremów może być odwrotna.


By łatwiej było wyłożyć babeczki papierem, wygnieć najpierw odpowiedni kształt na dopasowanej wielkością szklance

Marakuja curd


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz