Tym razem nie na słodko, choć drożdżowo - chleb. Ilość składników wystarcza na dwa solidne bochenki.
Składniki:
- 40 g świeżych drożdży
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki soli
- 750 ml wody
- 800 g mąki pszennej, typ 650
- 400 g mąki - typ 1200
- dodatki - pestki dyni, słonecznika, czarnuszka, ...
- 1 jajko do posmarowania chleba
Przygotowanie:
Przygotuj zaczyn drożdżowy - drożdże, 4 łyżeczki cukru i 4 łyżeczki mąki wymieszaj w 200 ml ciepłej wody, aż powstanie jednolita mieszanka. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać. Przesiej obie mąki (pozostające na sitku otręby również dorzucam do miski). Dosyp do mąki sól i ew. dodatki, wymieszaj, wlej zaczyn drożdżowy, 550 ml wody i wyrób - początkowo najłatwiej jest to zrobić mikserem (spiralnymi widełkami), potem rękami. Wyrób ciasto przez ok. 10 minut, po czym przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie odpowietrz ciasto, uderzając je kilka razy pięścią, wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, podziel na dwie części, uformuj bochenki i przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (nie chciałam piec chleba w blaszkach, dlatego jedynie otoczyłam je paskami złożonej kilkukrotnie folii aluminiowej, by się zbytnio nie "rozlały", jednak teraz uważam, że nie jest to konieczne). Przykryj bochenki ściereczką i zostaw jeszcze na kwadrans. Nastaw piekarnik na 210°C - niech się już nagrzewa. Na bochenkach zrób ukośne nacięcia (szczególnie wtedy, gdy pieczesz je "luzem"; w blaszkach czy opaskach nie jest to konieczne) i - jeśli chcesz, by miały błyszczącą skórkę - posmaruj je rozmąconym jajkiem. Włóż blachę do nagrzanego do 210°C piekarnika; po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez ok. godzinę. Upieczony chleby wyjmij z piekarnika i od razu połóż na kratce spodem do góry na ok. 5 minut, żeby odparowały. Następnie odwróć je i zostaw na kratce do ostudzenia. Chleby lepiej rozkroić dopiero po ostudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz