czwartek, 12 maja 2016

Karpatka

Klasyczna karpatka, zrobiona z ciasta parzonego i kremu maślano-budyniowego, z przygotowanego samodzielnie budyniu. Świetnie się kroi. Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm. 

Składniki:

Na ciasto:
  • 1 szkl. wody 
  • 125 g masła 
  • 1 szkl. mąki pszennej 
  • 5 jajek

Na krem:
  • 3 szkl. mleka 
  • ¾ szkl. cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 70 g mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • 3 żółtka 
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto:
Zagotuj wodę z masłem. Zmniejsz moc palnika i wsyp mąkę, mieszaj energicznie, by nie powstały grudki. Ucieraj ciasto ok. 3 - 5 minut do powstania gęstej, szklistej masy, odchodzącej od brzegów garnka (na dnie powstanie cienka warstewka ciasta). Zdejmij garnek z palnika, zostaw masę do ostudzenia. Po wystudzeniu dodawaj do masy jajka, jedno po drugim, miksując po dodaniu każdego. Powstanie gładka, klejąca mieszanka. Podziel ciasto na dwie części. Posmaruj 2 formy masłem i oprósz mąką, na każdą wyłóż po połowie ciasta – najlepiej wykładaj masę małymi partiami na całej blaszce i delikatnie je rozsmarowuj. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, wstaw formy do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut, do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika). Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia.

Przygotuj krem:
Ugotuj budyń – tj. zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą jedną szklankę mleka wymieszaj z jajkiem, żółtkami, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną, wlej tę mieszankę do wrzącego mleka. Mieszaj, by nie porobiły się grudki, gotuj przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Zostaw do wystudzenia.
Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj małymi partiami ostudzony budyń, miksując po dodaniu każdej partii.

Gotowy krem wyłóż na jeden blat ciasta, rozsmaruj, przykryj drugim blatem ciasta. Schłódź w lodówce przez co najmniej kilka godzin.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz