Klasyczna karpatka, zrobiona z ciasta parzonego i kremu maślano-budyniowego, z przygotowanego samodzielnie budyniu. Świetnie się kroi. Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm.
Na
ciasto:
- 1 szkl. wody
- 125 g masła
- 1 szkl. mąki pszennej
- 5 jajek
Na
krem:
- 3 szkl. mleka
- ¾ szkl. cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Przygotuj
ciasto:
Zagotuj
wodę z masłem. Zmniejsz moc palnika i wsyp mąkę, mieszaj
energicznie, by nie powstały grudki. Ucieraj ciasto ok. 3 - 5 minut
do powstania gęstej, szklistej masy, odchodzącej od brzegów garnka
(na dnie powstanie cienka warstewka ciasta). Zdejmij garnek z
palnika, zostaw masę do ostudzenia. Po wystudzeniu dodawaj do masy
jajka, jedno po drugim, miksując po dodaniu każdego. Powstanie
gładka, klejąca mieszanka. Podziel ciasto na dwie części.
Posmaruj 2 formy masłem i oprósz mąką, na każdą wyłóż po
połowie ciasta – najlepiej wykładaj masę małymi partiami na
całej blaszce i delikatnie je rozsmarowuj. Rozgrzej piekarnik do 200
st. C, wstaw formy do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut, do
lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwieraj
piekarnika). Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia.
Przygotuj
krem:
Ugotuj
budyń – tj. zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
Pozostałą jedną szklankę mleka wymieszaj z jajkiem, żółtkami,
mąką ziemniaczaną i mąką pszenną, wlej tę mieszankę do
wrzącego mleka. Mieszaj, by nie porobiły się grudki, gotuj przez
chwilę, aż budyń zgęstnieje. Zostaw do wystudzenia.
Miękkie
masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj małymi partiami
ostudzony budyń, miksując po dodaniu każdej partii.
Gotowy
krem wyłóż na jeden blat ciasta, rozsmaruj, przykryj drugim blatem
ciasta. Schłódź w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz