Kolejna wariacja na temat bezy - tym razem rolada. Bezowa rolada jest raczej miękka, o konsystencji pianki, jedynie z delikatnie chrupką skórką. W przeciwieństwie do tradycyjnej bezy, nie suszy się jej godzinami i nie trzeba czekać zbyt długo, aż ostygnie. Podane składniki wystarczą na bezę wielkości standardowej blachy, będącej na wyposażeniu piekarnika.
Składniki:
Na bezę:
- 6 białek
- szczypta soli
- 280 g cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Na krem:
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżeczki cukru pudru
- ew. fix do śmietany
- ew. maliny / wiśnie / truskawki / inne owoce (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Przygotuj bezę:
Białka ubij na sztywno ze szczyptą
soli, dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując, do otrzymania sztywnej i błyszczącej masy. Dodaj ocet winny, wymieszaj, następnie mąkę
ziemniaczaną, ponownie wymieszaj. Blachę (tę dużą, z wyposażenia piekarnika), wyłóż papierem do pieczenia,
przełóż ubite białka, zostawiając ok. 1 – 2 cm od
krawędzi blachy – beza urośnie. Wstaw do rozgrzanego do 160°C piekarnika i piecz ok. 20 – 25 min. Beza musi
łatwo odchodzić od papieru. By wyłożyć upieczoną bezę, papier do pieczenia oprósz cukrem
pudrem i przełóż bezę (może być jeszcze ciepła). Delikatnie
zdejmij papier. Jeśli masz stolnicę lub inną deskę wystarczająco dużą, by sięgała do rantów blachy, najłatwiej i najbezpieczniej jest przełożyć bezę w następujący sposób: oprósz cukrem pudrem bezę, przykryj ją papierem do pieczenia, następnie połóż na blaszce stolnicę tak, by opierała się o ranty - taką "kanapkę" obróć do góry nogami, zdejmij blachę i papier.
Przygotuj krem:
Ubij
śmietanę (chwilę ubij samą, dodaj fix do śmietany, jeśli go używasz, i ubij całość na
sztywno). Dodaj ubitą śmietanę do mascarpone, zmiksuj.
Wyłóż krem na
bezę, zostawiając „marginesy” po bokach (ok. 1 – 2 cm) i
pusty pasek (parę cm) z tej strony, w którą będziesz zwijać
bezę. Na krem wyłóż owoce (jeśli korzystasz z mrożonych - rozmróź je zawczasu) - jeśli chcesz, by po przekrojeniu były ułożone centralnie w środku bezy, ułóż je w rzędzie parę centymetrów od brzegu strony, od której zaczniesz zwijać. Przy pomocy papieru, na
którym leży beza, zwiń całość w roladę. Schłódź i przechowuj w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz