czwartek, 12 maja 2016

Rolada bezowa z owocami

Kolejna wariacja na temat bezy - tym razem rolada. Bezowa rolada jest raczej miękka, o konsystencji pianki, jedynie z delikatnie chrupką skórką. W przeciwieństwie do tradycyjnej bezy, nie suszy się jej godzinami i nie trzeba czekać zbyt długo, aż ostygnie. Podane składniki wystarczą na bezę wielkości standardowej blachy, będącej na wyposażeniu piekarnika.

Składniki:

Na bezę:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 280 g cukru 
  • 1 łyżka octu winnego 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Na krem:
  • 250 ml śmietany kremówki 36% 
  • 250 g mascarpone 
  • 3 łyżeczki cukru pudru 
  • ew. fix do śmietany

  • ew. maliny / wiśnie / truskawki / inne owoce (mogą być mrożone)



Przygotowanie:

Przygotuj bezę:

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując, do otrzymania sztywnej i błyszczącej masy. Dodaj ocet winny, wymieszaj, następnie mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszaj. Blachę (tę dużą, z wyposażenia piekarnika), wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ubite białka, zostawiając ok. 1 – 2 cm od krawędzi blachy – beza urośnie. Wstaw do rozgrzanego do 160°C piekarnika i piecz ok. 20 – 25 min. Beza musi łatwo odchodzić od papieru. By wyłożyć upieczoną bezę, papier do pieczenia oprósz cukrem pudrem i przełóż bezę (może być jeszcze ciepła). Delikatnie zdejmij papier. Jeśli masz stolnicę lub inną deskę wystarczająco dużą, by sięgała do rantów blachy, najłatwiej i najbezpieczniej jest przełożyć bezę w następujący sposób: oprósz cukrem pudrem bezę, przykryj ją papierem do pieczenia, następnie połóż na blaszce stolnicę tak, by opierała się o ranty - taką "kanapkę" obróć do góry nogami, zdejmij blachę i papier. 


Przygotuj krem:

Ubij śmietanę (chwilę ubij samą, dodaj fix do śmietany, jeśli go używasz, i ubij całość na sztywno). Dodaj ubitą śmietanę do mascarpone, zmiksuj.

Wyłóż krem na bezę, zostawiając „marginesy” po bokach (ok. 1 – 2 cm) i pusty pasek (parę cm) z tej strony, w którą będziesz zwijać bezę. Na krem wyłóż owoce (jeśli korzystasz z mrożonych - rozmróź je zawczasu) -  jeśli chcesz, by po przekrojeniu były ułożone centralnie w środku bezy, ułóż je w rzędzie parę centymetrów od brzegu strony, od której zaczniesz zwijać. Przy pomocy papieru, na którym leży beza, zwiń całość w roladę. Schłódź i przechowuj w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz