środa, 8 czerwca 2016

Ciasto z gruszkami, budyniem i kruszonką

Proste, szybkie ciasto (ucierane), z gruszkami, budyniem i kruszonką. Wprawdzie bez efektu wow, ale gdy nie masz ochoty spędzić całego popołudnia na pieczeniu, nadaje się świetnie. Ilość składników wystarczająca na blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm.


Składniki:

Na ciasto:
  • 1 kostka (200 g) masła w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
 Na budyń:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 750 ml mleka

  • 1 kg gruszek
  • ew. sok  cytryny (do skropienia gruszek) 

Na kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki


Przygotowanie:

Ugotuj budynie według instrukcji na opakowaniu, ale ze zmniejszoną ilością mleka (750 ml). 
Gruszki obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Jeśli chcesz, skrop je sokiem z cytryny - dzięki temu nie ściemnieją.
Utrzyj masło z cukrem. Oddziel białka od żółtek i cały czas ucierając, dodawaj kolejno żółtka. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Przygotuj kruszonkę - wszystkie składniki wsyp do miski i rozetrzyj palcami, żeby powstały "okruchy". Nie rozcieraj zbyt długo!
Wyłóż ciasto na posmarowaną masłem i oprószoną mąką blaszkę, na ciasto wyłóż budyń (może być zimny albo  ciepły, nie musisz czekać, aż ostygnie), następnie gruszki, na koniec posyp kruszonką. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz