Proste, szybkie ciasto (ucierane), z gruszkami, budyniem i kruszonką. Wprawdzie bez efektu wow, ale gdy nie masz ochoty spędzić całego popołudnia na pieczeniu, nadaje się świetnie. Ilość składników wystarczająca na blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm.
Składniki:
Na ciasto:
- 1 kostka (200 g) masła w temperaturze pokojowej
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 750 ml mleka
- 1 kg gruszek
- ew. sok cytryny (do skropienia gruszek)
Na kruszonkę:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
Przygotowanie:
Ugotuj budynie według instrukcji na opakowaniu, ale ze zmniejszoną ilością mleka (750 ml).
Gruszki obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Jeśli chcesz, skrop je sokiem z cytryny - dzięki temu nie ściemnieją.
Utrzyj masło z cukrem. Oddziel białka od żółtek i cały czas ucierając, dodawaj kolejno żółtka. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Przygotuj kruszonkę - wszystkie składniki wsyp do miski i rozetrzyj palcami, żeby powstały "okruchy". Nie rozcieraj zbyt długo!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz