Klasyczny francuski deser, do którego przygotowania (a konkretnie do stworzenia skarmelizowanej skorupki na wierzchu, co jest charakterystycznym znakiem tego deseru) przydatny będzie palnik do crème brûlée. Można sobie bez niego poradzić, wstawiając gotowe kokilki do piekarnika pod grzałkę grilla, jednak efekt jest zdecydowanie lepszy przy użyciu palnika. Składniki wystarczą na przygotowanie ok. 6 - 8 kokilek.
Składniki:
- 6 żółtek
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (albo 400 ml śmietanki i 100 ml mleka)
- 1/3 szkl. (ok. 50 g) cukru + do skarmelizowania po 1 łyżeczce cukru na kokilkę
- 1 laska wanilii
Przetnij
laskę wanilii na pół, wyskrob ziarenka. Do garnka wlej
śmietankę (ew. śmietankę i mleko), wsyp cukier i ziarenka
wanilii. Podgrzej (ma być dosyć gorące, ale nie wrzące - nie
gotuj).
Żółtka
utrzyj w misce trzepaczką (nie ubijaj). Do żółtek powoli wlewaj
śmietankę, cały czas mieszając. Rozlej do foremek-kokilek (możesz
przecedzić przez sitko). Rozgrzej piekarnik do ok. 150°C. Ustaw kokilki na blaszce (tej będącej na wyposażeniu
piekarnika), napełnij blaszkę wodą (mniej więcej do połowy
wysokości foremek). Piecz, aż wierzch się zetnie, ok. 50 min. Wierzch kremu ma być sprężysty, ale nie płynny. Po wyjęciu z piekarnika
ostudź i schłódź w lodówce.
Tuż przed podaniem wierzch kremu
posyp równomiernie cukrem, skarmelizuj palnikiem lub wstaw na najwyższą
szynę piekarnika ustawionego na funkcję grill. Podawaj od razu po
przygotowaniu - po dłuższym czasie karmelowa skorupka się rozpuści, zwłaszcza jeśli odstawisz crème brûlée do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz