sobota, 10 września 2016

Crème brûlée

Klasyczny francuski deser, do którego przygotowania (a konkretnie do stworzenia skarmelizowanej skorupki na wierzchu, co jest charakterystycznym znakiem tego deseru) przydatny będzie palnik do crème brûlée. Można sobie bez niego poradzić, wstawiając gotowe kokilki do piekarnika pod grzałkę grilla, jednak efekt jest zdecydowanie lepszy przy użyciu palnika. Składniki wystarczą na przygotowanie ok. 6 - 8 kokilek.


Składniki:
  • 6 żółtek 
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (albo 400 ml śmietanki i 100 ml mleka) 
  • 1/3 szkl. (ok. 50 g) cukru + do skarmelizowania po 1 łyżeczce cukru na kokilkę
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:

Przetnij laskę wanilii na pół, wyskrob ziarenka. Do garnka wlej śmietankę (ew. śmietankę i mleko), wsyp cukier i ziarenka wanilii. Podgrzej (ma być dosyć gorące, ale nie wrzące - nie gotuj).

Żółtka utrzyj w misce trzepaczką (nie ubijaj). Do żółtek powoli wlewaj śmietankę, cały czas mieszając. Rozlej do foremek-kokilek (możesz przecedzić przez sitko). Rozgrzej piekarnik do ok. 150°C. Ustaw kokilki na blaszce (tej będącej na wyposażeniu piekarnika), napełnij blaszkę wodą (mniej więcej do połowy wysokości foremek). Piecz, aż wierzch się zetnie, ok. 50 min. Wierzch kremu ma być sprężysty, ale nie płynny. Po wyjęciu z piekarnika ostudź i schłódź w lodówce.

Tuż przed podaniem wierzch kremu posyp równomiernie cukrem, skarmelizuj palnikiem lub wstaw na najwyższą szynę piekarnika ustawionego na funkcję grill. Podawaj od razu po przygotowaniu - po dłuższym czasie karmelowa skorupka się rozpuści, zwłaszcza jeśli odstawisz crème brûlée do lodówki.


 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz