Czekoladowy ciasteczkowy spód, masa z ricottą i świeże figi. Szybkie, proste, pyszne. Przepis na spód stąd, a na masę stąd (z modyfikacjami). Składniki na formę o średnicy ok. 26 cm.
Składniki:
Na spód:
- 400g markiz z nadzieniem czekoladowym / ciastek oreo / neo
- 50g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masła
- 1/3 łyżeczki soli
Na masę:
- 500 g serka ricotta
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 - 6 świeżych fig
Przygotowanie:
Przygotuj ciasteczkowy spód:
Wszystkie składniki - ciasteczka, czekoladę, masło i sól zmiksuj na gładką masę. Wyłóż ciasteczkową masę na posmarowaną masłem okrągłą formę/tortownicę, wyklej dno i uformuj ok. 4-centymetrowy brzeg.
Przygotuj masę serową:
Ubij ricottę, jajka i miód na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, powoli dodaj mąkę.
Pokrój figi w plastry.
Wyłóż masę serową na ciasteczkowy spód. (Nie układaj jeszcze fig). Włóż blaszkę do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie na podpieczonym cieście ułóż plasterki fig i piecz przez kolejne ok. 7 - 10 minut. Wyjmij z piekarnika i zostaw do przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz