sobota, 10 września 2016

Ciasteczkowa tarta z ricottą i figami

Czekoladowy ciasteczkowy spód, masa z ricottą i świeże figi. Szybkie, proste, pyszne. Przepis na spód stąd, a na masę stąd (z modyfikacjami). Składniki na formę o średnicy ok. 26 cm.

Składniki:

Na spód:
  •  400g markiz z nadzieniem czekoladowym / ciastek oreo / neo
  •  50g gorzkiej czekolady
  •  3 łyżki masła 
  • 1/3 łyżeczki soli

Na masę:
  •  500 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  5 - 6 świeżych fig

Przygotowanie:

Przygotuj ciasteczkowy spód:
Wszystkie składniki - ciasteczka, czekoladę, masło i sól zmiksuj na gładką masę. Wyłóż ciasteczkową masę na posmarowaną masłem okrągłą formę/tortownicę, wyklej dno i uformuj ok. 4-centymetrowy brzeg.

Przygotuj masę serową:
Ubij ricottę, jajka i miód na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, powoli dodaj mąkę.

Pokrój figi w plastry.

Wyłóż masę serową na ciasteczkowy spód. (Nie układaj jeszcze fig). Włóż blaszkę do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie na podpieczonym cieście ułóż plasterki fig i piecz przez kolejne ok. 7 - 10 minut. Wyjmij z piekarnika i zostaw do przestygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz