piątek, 25 listopada 2016

Ciasto z wiśniami

Ciasta - kruche i biszkoptowe - przełożone wiśniami. Pyszne, proste, zdecydowanie warte polecenia. Ilość składników na 1  tortownicę o średnicy 26 - 28 cm lub 2 małe tortownice o średnicy 18 cm. Przepis ze Smakera (Placek z wiśniami).
 

Składniki:

Na ciasto kruche:
  • 300 g mąki
  • 150 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
Na warstwę wiśni:
  • 1 kg wiśni (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  •  3-4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej (do wysypania kruchego spodu przed wyłożeniem wiśni)
Na ciasto biszkoptowe:
  • 3 jajka
  • 130 g cukru (podzielone na 50g + 80g)
  •  1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli


Przygotowanie:

Przygotuj kruche ciasto:
Przesiej mąkę. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier i jajko, szybko wyrób - tak, by tylko szybko połączyć składniki. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut (w tym czasie warto przygotować wiśnie i ewentualnie ciasto biszkoptowe, choć to można przygotować w czasie podpiekania kruchego spodu, by biszkoptowa masa nie stała zbyt długo).

Przygotuj wiśnie:
Wiśnie (jeśli są mrożone, możesz je wcześniej rozmrozić, ale nie musisz) włóż do garnka, dodaj cukier i zagotuj na małym ogniu (nie gotuj zbyt długo - wiśnie nie mają się rozpaść, mają pozostać w całości). Odlej do kubka niewielką ilość soku, tyle, by rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną. Dobrze rozmieszaj sok z mąką i wlej do garnka z wiśniami, ponownie dobrze rozmieszaj.

Przygotuj ciasto biszkoptowe:
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka, pod koniec ubijania zacznij dodawać stopniowo 50 g cukru, ubij na sztywną pianę. Utrzyj żółtka z 80 g cukru na puszystą masę. Do utartych żółtek dodaj kwaśną śmietanę, szczyptę soli, połączone i przesiane mąki, delikatnie wymieszaj. Dodaj pianę z białek i cukru, ponownie delikatnie wymieszaj.

Po schłodzeniu kruchego ciasta wyjmij je z lodówki i rozwałkuj. Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż kruche ciasto do formy, uformuj ok. 3-4 cm rant. Ponakłuwaj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia, wysyp obciążenie (nasiona fasoli). Wstaw formę do nagrzanego do 200°C piekarnika, piecz ok. 15 minut, po tym czasie zdejmij papier z fasolą i zmniejsz temperaturę piekarnika do ok. 160-170°C. Podpieczony kruchy spód wysyp ok. 3-4 łyżkami kaszy manny lub bułki tartej, wyłóż wiśnie, a na wiśnie wylej ciasto biszkoptowe. Piecz przez ok. 20-30 minut w temperaturze 160-170°C lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika. Po przestudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz