Pyszny, lekko kwaskowy dzięki jeżynowemu musowi, pięknie prezentujący się sernik. Przygotowanie - ze względu na konieczność wystudzenia sernika przed wyłożeniem masy jeżynowej oraz czas oczekiwania na stężenie jeżyn z żelatyną w trakcie - trochę trwa. Składniki wystarczą na standardową tortownicę o średnicy ok. 28 cm. Trochę zmodyfikowany przepis (bo w mojej wersji m. in. bez ciasta i z musem jeżynowym, a nie malinowym, jak w oryginale) z Moich Wypieków.
Składniki:
Na sernik (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego co najmniej dwukrotnie, lub dobrego wiaderkowego
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 6 jajek
- 250 g cukru
- 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- masło i mąka do wysypania tortownicy
- 600 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- ew. fix do śmietany
- 1 kg jeżyn świeżych lub mrożonych (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 80 g cukru
- 28 g żelatyny
Przygotowanie:
Przygotuj sernik:
Zmiksuj wszystkie składniki - tylko do połączenia (nie miksuj masy nadmiernie, by jej nie napowietrzać). Dno tortownicy nasmaruj masłem i wysyp mąką, przelej masę i wyrównaj powierzchnię. Na dolny poziom piekarnika wstaw blaszkę z wodą i rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C (blaszkę z wodą możesz wstawić również równocześnie z sernikiem, nie musi być wcześniej). Włóż blaszkę z ciastem piekarnika na środkowy poziom i piecz przez ok. 1 - 1,5 godziny,
bez termoobiegu. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotknięciu patyczkiem. Studź w lekko uchylonym
piekarniku.
Przygotuj mus jeżynowy:
Jeżyny, sok z cytryny i cukier podgrzej i chwilę gotuj, do rozpuszczenia się cukru. Przetrzyj przez sitko (polecam wcześniej zblendować - mniej strat owoców przy przecieraniu). Pestki można wyrzucić, nie będą potrzebne.
Żelatynę zalej wodą (tylko do jej przykrycia), wymieszaj, odstaw na 10 minut do napęcznienia. Rozpuść
żelatynę w kąpieli wodnej*.
(*Rozpuść w kąpieli wodnej – czyli: zagotuj w garnku niedużą ilość wody – tyle, by się nie wygotowała, ale też by nałożona na garnek miska z żelatyną nie dotykała wody. Ustaw na garnku miskę z żelatyną, tak, by opierała się o ścianki garnka. Mieszaj do rozpuszczenia - nie zagotuj żelatyny, bo straci swoje właściwości żelujące!)
(*Rozpuść w kąpieli wodnej – czyli: zagotuj w garnku niedużą ilość wody – tyle, by się nie wygotowała, ale też by nałożona na garnek miska z żelatyną nie dotykała wody. Ustaw na garnku miskę z żelatyną, tak, by opierała się o ścianki garnka. Mieszaj do rozpuszczenia - nie zagotuj żelatyny, bo straci swoje właściwości żelujące!)
Dodaj rozpuszczoną żelatynę do przetartych jeżyn, dokładnie wymieszaj i przestudź, ale nie dopuść do całkowitego stężenia.
Ubij śmietanę kremówkę (z fixem, jeśli używasz). Dodaj do jeżyn i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Przelej mus na wystudzony sernik. Odstaw ciasto do lodówki na co najmniej kilka godzin. Sernik musi być przechowywany w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz