Czekoladowy ciasteczkowy spód, miętowa masa z pastylek. Fajne, orzeźwiające, niezbyt słodkie. Ze względu na konieczność schłodzenia masy miętowej konieczne jest rozłożenie przygotowania ciasta na dwa dni! Przepis na spód stąd, a na miętową masę stąd, ale uprzedzam - jeśli użyjesz typowych pastylek miętowych oblanych czekoladą, ciasto kolorystycznie nie będzie spektakularne, ot, brązowo-brązowe. Składniki na okrągłą tortownicę o średnicy ok. 26 cm.
Składniki:
Na spód:
- 400g markiz z nadzieniem czekoladowym / ciastek oreo / neo
- 50g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masła
- 1/3 łyżeczki soli
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 300 g miętowych pastylek
- 1 op. fixu do śmietany
- 2 - 3 łyżeczki żelatyny
- czekolada do starcia na wierzch ciasta
Przygotowanie:
Przygotuj ciasteczkowy spód:
Wszystkie
składniki - ciasteczka, czekoladę, masło i sól zmiksuj na gładką masę.
Wyłóż ciasteczkową masę na posmarowaną masłem okrągłą formę/tortownicę,
wyklej dno i uformuj ok. 4-centymetrowy brzeg.
Przygotuj masę miętową:
Zagotuj śmietanę kremówkę z pastylkami, mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw masę do lodówki na 24 godziny.
Ubij masę miętową z fixem do śmietany. Żelatynę zalej wodą (tylko do jej przykrycia), wymieszaj, odstaw na 10 minut do napęcznienia. Rozpuść
żelatynę w kąpieli wodnej*.
(*Rozpuść
w kąpieli wodnej – czyli: zagotuj w garnku niedużą ilość wody
– tyle, by się nie wygotowała, ale też by nałożona na garnek
miska z żelatyną nie dotykała wody. Ustaw na garnku miskę z
żelatyną, tak, by opierała się o ścianki garnka. Mieszaj do
rozpuszczenia - nie zagotuj żelatyny, bo straci swoje właściwości
żelujące!)
Dodaj 2 - 3 łyżki ubitej masy miętowej do lekko przestudzonej żelatyny, następnie dodaj tą mieszankę do pozostałej masy miętowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Wyłóż masę na ciasteczkowy spód. Na wierzch zetrzyj czekoladę. Schłódź w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz