wtorek, 6 grudnia 2016

Ciasteczkowe ciasto miętowe

Czekoladowy ciasteczkowy spód, miętowa masa z pastylek. Fajne, orzeźwiające, niezbyt słodkie. Ze względu na konieczność schłodzenia masy miętowej konieczne jest rozłożenie przygotowania ciasta na dwa dni! Przepis na spód stąd, a na miętową masę stąd, ale uprzedzam - jeśli użyjesz typowych pastylek miętowych oblanych czekoladą, ciasto kolorystycznie nie będzie spektakularne, ot, brązowo-brązowe. Składniki na okrągłą tortownicę o średnicy ok. 26 cm.
 
Składniki:

Na spód:
  •  400g markiz z nadzieniem czekoladowym / ciastek oreo / neo
  •  50g gorzkiej czekolady
  •  3 łyżki masła 
  • 1/3 łyżeczki soli
 Na miętową masę:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 300 g miętowych pastylek
  • 1 op. fixu do śmietany
  • 2 - 3 łyżeczki żelatyny
  • czekolada do starcia na wierzch ciasta

Przygotowanie:

Przygotuj ciasteczkowy spód:
Wszystkie składniki - ciasteczka, czekoladę, masło i sól zmiksuj na gładką masę. Wyłóż ciasteczkową masę na posmarowaną masłem okrągłą formę/tortownicę, wyklej dno i uformuj ok. 4-centymetrowy brzeg.
 
Przygotuj masę miętową:
Zagotuj śmietanę kremówkę z pastylkami, mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw masę do lodówki na 24 godziny.
Ubij masę miętową z fixem do śmietany. Żelatynę zalej wodą (tylko do jej przykrycia), wymieszaj, odstaw na 10 minut do napęcznienia. Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej*.
(*Rozpuść w kąpieli wodnej – czyli: zagotuj w garnku niedużą ilość wody – tyle, by się nie wygotowała, ale też by nałożona na garnek miska z żelatyną nie dotykała wody. Ustaw na garnku miskę z żelatyną, tak, by opierała się o ścianki garnka. Mieszaj do rozpuszczenia - nie zagotuj żelatyny, bo straci swoje właściwości żelujące!)
Dodaj 2 - 3 łyżki ubitej masy miętowej do lekko przestudzonej żelatyny, następnie dodaj tą mieszankę do pozostałej masy miętowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Wyłóż masę na ciasteczkowy spód. Na wierzch zetrzyj czekoladę. Schłódź w lodówce przez co najmniej kilka godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz