niedziela, 13 marca 2016

Tarta cytrynowa z owocami

Jedno z ciast w moim stałym repertuarze - pyszne, orzeźwiające, efektowne, a przy tym bardzo łatwe do wykonania. Składniki na niską (ok. 3,5 cm) formę o średnicy 28 cm.

Składniki:

Na kruche ciasto:
  •  250 g mąki
  • 150 g schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki (ok. 60 g) cukru
  • 1 jajko
 
Na masę cytrynową:

  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • otarta skórka z od 2 do 4 (wedle uznania) cytryn
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (czyli z 2 bardzo dużych / 3 średnich / 4 małych cytryn)
 
Na wierzch:

  • owoce - wedle uznania: kiwi, pomarańcze, grejpfruty, śliwki, winogrona, granat, ...
  
Przygotowanie:

Przygotuj kruche ciasto:
Przesiej mąkę. Dodaj do mąki pokrojone w kostkę masło, cukier i sól, połącz, rozcierając palcami, do konsystencji "mokrego piasku". Rozkłóć osobno jajko i dodaj je do masy, szybko wyrób - tak, by tylko szybko połączyć składniki. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut. 
Po wyjęciu ciasta z lodówki, zanim zaczniesz je rozwałkowywać, wyrób je jeszcze przez chwilę w rękach - dzięki temu nie popęka w czasie wałkowania. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto. Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy, przytnij wystające brzegi. Ponakłuwaj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia, wysyp obciążenie (nasiona fasoli). Wstaw formę do nagrzanego do 190°C piekarnika, piecz ok. 15 minut, po tym czasie zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze przez ok. 10-12 minut, do jasnozłotego koloru. 

Przygotuj masę cytrynową:
Zmiksuj wszystkie składniki. Powstanie gładka, płynna mieszanka.
 
Na podpieczony spód tarty wlej masę cytrynową, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika, chwilę przestudź i ułóż pokrojone owoce, lekko dociśnij. Przechowuj w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz