Jedno z ciast w moim stałym repertuarze - pyszne, orzeźwiające, efektowne, a przy tym bardzo łatwe do wykonania. Składniki na niską (ok. 3,5 cm) formę o średnicy 28 cm.
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g schłodzonego masła
- szczypta soli
- 3 łyżki (ok. 60 g) cukru
- 1 jajko
Na masę cytrynową:
- 5 jajek
- 120 g cukru
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- otarta skórka z od 2 do 4 (wedle uznania) cytryn
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (czyli z 2 bardzo dużych / 3 średnich / 4 małych cytryn)
Na wierzch:
- owoce - wedle uznania: kiwi, pomarańcze, grejpfruty, śliwki, winogrona, granat, ...
Przygotowanie:
Przygotuj kruche ciasto:
Przesiej mąkę. Dodaj do mąki pokrojone w kostkę masło, cukier i sól,
połącz, rozcierając palcami, do konsystencji "mokrego
piasku". Rozkłóć osobno jajko i dodaj je do masy, szybko wyrób - tak, by tylko szybko połączyć składniki. Zawiń w
folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, zanim zaczniesz je rozwałkowywać, wyrób je jeszcze przez chwilę w rękach - dzięki temu nie popęka w czasie wałkowania. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto. Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy, przytnij wystające brzegi. Ponakłuwaj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia, wysyp obciążenie (nasiona fasoli). Wstaw formę do nagrzanego do 190°C piekarnika, piecz ok. 15 minut, po tym czasie zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze przez ok. 10-12 minut, do jasnozłotego koloru.
Przygotuj masę cytrynową:
Zmiksuj wszystkie składniki. Powstanie gładka, płynna mieszanka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz