Tradycyjny sernik z lekką, nieprzesadnie słodką czekoladową masą. Nie jest to ciasto "na ostatnią chwilę" - warto podzielić robienie tego sernika na etapy, w odstępie chociaż kilku godzin, ze względu na konieczność ostudzenia ciasta przed nałożeniem masy czekoladowej i konieczność schłodzenia masy czekoladowej w trakcie jej przygotowywania. Poza koniecznością rozłożenia przygotowań w czasie, zrobienie tego sernika nie nastręcza trudności. Przepis - a właściwie przepisy, bo sernik jest zrobiony wedle przepisu na "Sernik wiedeński", a trufla z przepisu na "Sernik z truflą czekoladową i likierem Baileys" z książki Doroty Świątkowskiej - "Moje wypieki i desery". Sernik jest zbity i zgodnie z zapewnieniem autorki - naprawdę nie opada. Lekko zmodyfikowałam względem oryginału sposób pieczenia - w kąpieli wodnej, co polecam przy każdym pieczonym serniku. Składniki są podane na okrągłą tortownicę o średnicy ok. 28 cm.
Na sernik (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
- 1 kg twarogu na sernik, półtłustego lub tłustego
- 5 jajek
- 2 szklanki (ok. 220 - 240 g) cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Na czekoladową truflę:
- 1 l śmietany kremówki 36%
- 800 g gorzkiej czekolady
- 300 ml likieru Baileys
- 8 łyżek cukru pudru
- ew. czekoladowe wiórki po posypania wierzchu
Przygotowanie:
Przygotuj sernik:
Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksuj tylko tyle, ile potrzeba, by uzyskać jednolitą masę - wbij jajka, ucierając masę po dodaniu każdego. Stopniowo dodawaj twaróg, dalej miksując. Przesiej razem obie mąki i dodaj je oraz ekstrakt z wanilii do masy, dobrze wymieszaj/delikatnie zmiksuj (na niskich obrotach miksera). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę i wyrównaj powierzchnię. Wstaw na dolny poziom piekarnika blaszkę z wodą i rozgrzej go do temperatury 170°C. Włóż blaszkę z ciastem do nagrzanego do 170°C piekarnika na środkowy poziom i od razu po włożeniu ciasta zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz przez ok. 1,5 godziny, bez termoobiegu. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, jedynie pod koniec czasu pieczenia sprawdzaj patyczkiem. Studź w lekko uchylonym piekarniku.
Przygotuj czekoladową truflę:
Podgrzej śmietanę w garnku do momentu wrzenia - nie gotuj jej. Zdejmij z ognia, dodaj połamaną na kawałki czekoladę, wymieszaj, aż się rozpuści. Przestudź, po czym schłódź w lodówce przez ok. 1 godzinę lub do momentu, gdy masa zgęstnieje (trzeba sprawdzać, czy masa całkowicie nie stężała). Po wyjęciu masy z lodówki dodaj przesiany cukier puder i likier, ubij mikserem. Masa powinna zwiększyć objętość i przybrać jaśniejszy kolor.
Wyłóż masę na ostudzony sernik, wyrównaj powierzchnię, posyp wiórkami czekoladowymi - startą na tarce czekoladą. Chłódź przez kilka godzin w lodówce.
Najlepiej krój sernik nożem ogrzanym chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha (przecieraj nóż papierowym ręcznikiem po każdym krojeniu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz