Ciasteczka
- rożki z mielonymi migdałami i wanilią. Robi się je szybko i
łatwo. Moja ocena? Ot, takie zwykłe kruche ciasteczka. Ani migdały,
ani wanilia nie są przesadnie mocno wyczuwalne. Podane składniki
wystarczą na ok. 40 sztuk.
Składniki:
140
g miękkiego masła
100
g cukru
1
laska wanilii
szczypta
soli
1
białko
200
g mąki
100
g zmielonych migdałów, najlepiej obranych
Dodatkowo
do obtoczenia ciastek:
1
łyżka cukru
2
łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Utrzyj
masło z cukrem na gładką masę. Laskę wanilii przetnij wzdłuż,
czubkiem noża wyskrob ziarenka z jednej połowy (drugą połowę
zostaw, ziarenka z niej zostaną wykorzystane do obtoczenia
ciasteczek). Do utartego z cukrem masła dodaj ziarenka z połowy
wanilii, szczyptę soli i białko. Wymieszaj. Dodaj mąkę i migdały,
wymieszaj. Podziel ciasto na kilka części, oprósz dłonie mąką i
uformować wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Zawiń je osobno w folię
spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie
pokrój wałeczki w plastry grubości ok. 1,5 cm i uformowauj z nich
rożki. Poukładaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i
piecz ok. 10-15 minut w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku.
Z
pozostałej połowy laski wanilii wyskrob ziarenka, wymieszaj je z 1
łyżką cukru i 2 łyżkami cukru pudru. Upieczone rożki, jeszcze
ciepłe, obtocz w cukrze z wanilią i zostaw do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz