sobota, 13 lutego 2016

Ciasteczka waniliowo-migdałowe

Ciasteczka - rożki z mielonymi migdałami i wanilią. Robi się je szybko i łatwo. Moja ocena? Ot, takie zwykłe kruche ciasteczka. Ani migdały, ani wanilia nie są przesadnie mocno wyczuwalne. Podane składniki wystarczą na ok. 40 sztuk.


Składniki:

140 g miękkiego masła
100 g cukru
1 laska wanilii
szczypta soli
1 białko
200 g mąki
100 g zmielonych migdałów, najlepiej obranych

Dodatkowo do obtoczenia ciastek:
1 łyżka cukru
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, czubkiem noża wyskrob ziarenka z jednej połowy (drugą połowę zostaw, ziarenka z niej zostaną wykorzystane do obtoczenia ciasteczek). Do utartego z cukrem masła dodaj ziarenka z połowy wanilii, szczyptę soli i białko. Wymieszaj. Dodaj mąkę i migdały, wymieszaj. Podziel ciasto na kilka części, oprósz dłonie mąką i uformować wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Zawiń je osobno w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie pokrój wałeczki w plastry grubości ok. 1,5 cm i uformowauj z nich rożki. Poukładaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz ok. 10-15 minut w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku.

Z pozostałej połowy laski wanilii wyskrob ziarenka, wymieszaj je z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami cukru pudru. Upieczone rożki, jeszcze ciepłe, obtocz w cukrze z wanilią i zostaw do ostudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz