Placek
z kruchego ciasta z nadzieniem z całych orzechów - cały (ogromny!)
urok tego ciasta tkwi w jego prostocie. Przy czym niestety nie w
prostocie jego wykonania - a to ze względu na konieczność
zrobienia ( i niespalenia przy okazji) karmelu, co może na początku
sprawiać problemy. Mimo to warto. Ciasto, mimo sporej ilości
użytego cukru, nie jest przesadnie słodkie. Ilość kruchego ciasta
wskazana w oryginalnym przepisie nie wystarcza na wykonanie ciasta
zgodnie z książkowym opisem na tortownicę o średnicy 28 cm,
trzeba albo nieco zmodyfikować jego wykonanie (co zrobiłam), albo
zwiększyć ilość ciasta (co zrobię następnym razem i wówczas
uzupełnię przepis, o ile zwiększyć). Oryginalny przepis pochodzi
z niemieckiej książki o polskim tytule "Boże Narodzenie".
Składniki:
Na ciasto:
- 350 g mąki
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 400 g orzechów - wedle uznania - u mnie 300 g orzechów włoskich i 100 g orzechów laskowych
- 300 g cukru
- 125 g śmietany kremówki
Do posmarowania:
- 1 białko
- ew. cukier "gruboziarnisty"
Przygotowanie:
Przygotuj
kruche ciasto:
Przesiej
mąkę. Dodaj do mąki pokrojone w kostkę masło, cukier i sól,
połącz, rozcierając palcami, do konsystencji "mokrego
piasku". Rozkłóć osobno jajko i dodaj je do masy, szybko wyrób - tak, by tylko szybko połączyć składniki. Zawiń w
folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotuj
nadzienie:
Opcjonalnie
posiekaj orzechy (nie za drobno). Do garnka/patelni z grubym dnem
wsyp cukier, podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj! Zamieszanie
karmelu spowoduje powstanie grudek - można jedynie potrząsać
garnkiem/patelnią. Dla posiadających palnik do creme brulee - można
(ale nie trzeba!) wspomóc proces karmelizowania się cukru,
przypalając górę palnikiem (cukru jest sporo i zanim góra się
skarmelizuje - dolna warstwa może zbytnio zbrązowieć). Gdy cały
cukier się rozpuści i zmieni kolor na brązowy (powinien zachować
możliwie jasny kolor), zdejmij patelnię/garnek z kuchenki, dodaj 1
łyżkę wody i śmietanę, wymieszaj, dodaj orzechy i ponownie
wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.
Tortownicę
posmaruj masłem i wysyp mąką.
Ciasto
podziel na dwie części, ok. 2/3 i 1/3. Większą porcję rozwałkuj
i wyłóż dno oraz boki tortownicy. Na ciasto wyłóż nadzienie
orzechowe. Nadmiar ciasta na bokach tortownicy można albo odciąć,
albo założyć na nadzienie. Pozostałą część ciasta (tą 1/3)
rozwałkuj i, w zależności od tego, na co wystarczy:
-
można wyciąć krążek wielkości tortownicy, położyć na
nadzieniu, docisnąć brzegi; z pozostałych kawałków ciasta wytnij
foremką gwiazdki, ułóż na cieście, lekko dociśnij;
-
jeśli ciasta jest zbyt mało, by dało się wyciąć krążek na
pokrycie tortownicy i gwiazdki - nie wykrawaj krążka ciasta, a
tylko powycinaj foremką gwiazdki, poukładaj je na nadzieniu tak, by
zachodziły na siebie i pokryły całe ciasto, lekko dociśnij.
Roztrzep
lekko białko, posmaruj cienko ciasto. Można posypać
gruboziarnistym cukrem.
Wstaw do nagrzanego do temperatury 200 - 225°C piekarnika, piecz ok. 40 minut. Ostudź w formie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz