... czyli chrupiąca posypka z karmelizowanych orzechów laskowych, o charakterystycznym dla karmelu słodko-gorzkim smaku. Świetna jako dodatek do ciast i deserów. Robi się go prosto i szybko, a dzięki dodatkowi masła proces palenia cukru łatwiej kontrolować. Zdecydowanie do zapamiętania.
- 2 łyżki (ok. 30 - 40 g) masła
- pół szklanki (ok. 100 g) cukru
- 100 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
Posiekaj lub grubo zmiel orzechy. Na patelni roztop masło, dodaj cukier i orzechy. Zamieszaj, by orzechy równomiernie pokryły się masłem i cukrem. Delikatnie mieszając, smaż przez chwilę (parę minut), aż masa się zrumieni. Przełóż gorący krokant na papier do pieczenia i rozsmaruj go na cienką warstwę. Zostaw do ostudzenia. Wystudzony krokant pokrusz lub posiekaj. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
krokant zostawiony do ostudzenia |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz