sobota, 22 kwietnia 2017

Mazurek wiśniowy

Tradycyjne kruche ciasto z gotowanych żółtek, przełożone wiśniową frużeliną, marcepanem, udekorowane lukrem i migdałami. Z surowym ciastem pracuje się dobrze, a po upieczeniu jest kruche - polecam. Ilość składników wystarczająca na przekładanego mazurka ok. 20 x 35 cm.


Składniki:


Na kruche ciasto:
  •  450 g mąki
  •  5 żółtek ugotowanych na twardo
  • 350 g schłodzonego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany

Na nadzienie:
  • 350 g wiśni, świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie, można pominąć)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 g marcepanu (można pominąć)

Do dekoracji (wg uznania):
  • na lukier - cukier puder i woda
  • migdały
  • rozpuszczona czekolada

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto:

Przetrzyj przez sitko/tarkę o małych oczkach ugotowane i ostudzone żółtka. Przesiej mąkę. Do mąki dodaj przetarte żółtka, cukier puder, sól. Zamieszaj. Schłodzone masło pokrój na małe kawałki, dodaj do suchych składników, dodaj śmietanę i zagnieć - tak, by tylko połączyć składniki, nie musi być idealnie gładkie. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. godzinę.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, podziel je na dwie części. Oprósz blat mąką i rozwałkuj osobno każdą część ciasta. Przytnij je do pożądanej wielkości (oba blaty do takiej samej). Z pozostałych kawałków ciasta zrób na jednym (docelowo górnych) blacie ciasta rant. Wysmaruj blaszki masłem i oprósz je mąką, przełóż blaty ciasta. Ponakłuwaj je widelcem. Jeśli jest taka możliwość, przed wstawieniem ciasta do piekarnika schłódź je jeszcze w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz oba blaty równocześnie przez ok. 20 minut (lub do lekkiego zbrązowienia) - w trakcie pieczenia możesz zamienić je miejscami (góra-dół), by upiekły się równomiernie. Upieczone blaty wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia.

Przygotuj nadzienie:

Wiśnie umieść w garnku, wsyp cukier, ew. sok z cytryny, wymieszaj i zagotuj. Jeśli korzystasz z wiśni mrożonych – jeszcze nie rozmrożonych, najpierw umieść je same w garnku i podgrzewaj do rozmrożenia, po czym dodaj cukier i sok z cytryny. Odlej z garnka ok. 1/3 szklanki soku lub wlej do szklanki tyle wody, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i wlej do gotujących się owoców. Wymieszaj całość, gotuj przez chwilę. 
Żelatynę zalej wodą do jej przykrycia, zamieszaj, odstaw do napęcznienia. Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej*.

*Rozpuść w kąpieli wodnej – czyli: zagotuj w garnku niedużą ilość wody – tyle, by się nie wygotowała, ale też by nałożona na garnek miska z żelatyną nie dotykała wody. Ustaw na garnku miskę z żelatyną, tak, by opierała się o ścianki garnka. Mieszaj do rozpuszczenia - nie zagotuj żelatyny, bo straci swoje właściwości żelujące!

Rozpuszczoną żelatynę dodaj do gorących wiśni, wymieszaj, odstaw do wystudzenia.

Ostudzoną frużelinę wyłóż na blat ciasta (ten bez rantu), na jej wierzch zetrzyj/połóż pokrojony w małą kostkę marcepan. Przykryj drugim blatem ciasta (z rantem).

Udekoruj wedle uznania - u mnie: lukier z cukru pudru i wody, bazie to migdały częściowo umoczone w rozpuszczonej czekoladzie, gałązki to rozpuszczona czekolada, napisy i żółte zygzaki są zrobione gotowymi pisakami lukrowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz