Sezon grillowy rozpoczęty, więc, dla odmiany od standardowych mięs, pierwszy z słodkich sosów, idealnych do grillowanych owoców - miodowo-limonkowy. Jest świetny również do ciast, deserów, lodów, świeżych owoców. Bardzo prosty i szybki do zrobienia. Dobrze byłoby go przygotować dzień wcześniej, ale nie jest to niezbędne. Bardzo polecam:) Nieco zmodyfikowany przepis z gotujmy.pl.
Składniki:
- 100 g masła
- 5 łyżek miodu
- 5 płaskich łyżek brązowego cukru
- 1 limonka
Sparz limonkę, zetrzyj z niej skórkę. Sok wyciśnij. Umieść w garnku wszystkie składniki, podgrzewaj, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i sos będzie gładki.
Na studzącym się/ostudzonym sosie może powstać jasna warstwa - wystarczy rozmieszać, by się rozpuściła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz