Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 24 cm. Kremu wystarczy na przełożenie tortu i posmarowanie boków. Ciasto inspirowane dwoma przepisami - biszkopt z Moich Wypieków, krem z bloga smakuje.blox.pl.
Składniki:
Na biszkopt:
- 300 g czekolady mlecznej
- 300 g masła
- 375 (1 i 1/2 szkl.) mleka
- 4 jajka
- 1,5 szkl. cukru drobnego brązowego
- 225 g mąki pszennej
- 100 g kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem czekoladowy:
- 200 g masła
- 500 g mascarpone
- 200 g czekolady mlecznej
- 4 - 6 łyżek kakao
- ok. 4 łyżek cukru pudru (do smaku)
Pozostałe:
- 300 g wiśni (świeżych lub mrożonych - wcześniej rozmrożonych)
- kirsch/inny alkohol/sok wiśniowy - do nasączenia biszkoptu
- słodycze do ozdobienia - kinder bueno, jajka-niespodzianki, rafaello, michałki,...
Przygotowanie:
Przygotuj biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Posiekaj czekoladę. Masło i mleko podgrzej w garnku do roztopienia się masła. Dodaj czekoladę, wymieszaj i rozpuść do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Odstaw do przestudzenia.
Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Sos czekoladowy przelej do większej miski, dodaj całe jajka oraz cukier i wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia. Dodaj przesiane suche składniki i ponownie wymieszaj do połączenia.
Dno formy o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto i wyrównaj. Piecz w nagrzanym do 160°C piekarniku przez ok. 1,5 godziny, do suchego patyczka.
Przygotuj krem:
Czekoladę posiekaj, rozpuść w kąpieli wodnej* i odstaw do przestudzenia.
*Rozpuść w kąpieli wodnej – czyli: zagotuj w garnku niedużą ilość wody – tyle, by się nie wygotowała, ale też by nałożona na garnek miska z połamaną na kawałki czekoladą nie dotykała wody. Upewnij się, że gotująca się woda nie będzie chlapać na dno miski! Gdy woda będzie się gotować – zmniejsz gaz na średni i ustaw na górze garnka miskę z czekoladą. Możesz zamieszać, by przyspieszyć rozpuszczanie się czekolady. Możesz zdjąć miskę jeszcze zanim cała czekolada się roztopi, wówczas wymieszaj masę do rozpuszczenia. Nie wylewaj gorącej wody! Może się tu jeszcze przydać.
Zmiksuj masło do puszystości. Powoli dodawaj mascarpone, stale miksując**.
**Krem może się w tym momencie zwarzyć - da się go uratować, stawiając miskę nad gotującą się wodą i miksując tak krem (w kąpieli wodnej). W pierwszej chwili może wytrącić się płyn, ale nie przejmuj się tym i miksuj dalej - po dłuższej chwili krem powinien powrócić do gładkiej, jednolitej konsystencji.
Do masy dodaj ostudzoną czekoladę oraz kakao, zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj do smaku cukier puder i zmiksuj ponownie, tylko do połączenia.
Ostudzony biszkopt przekrój na 3 części. Złóż tort, nasączając każdy blat oraz przekładając je kremem czekoladowym i wiśniami. Boki tortu posmaruj kremem, wygładź. Udekoruj słodyczami wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz