piątek, 16 marca 2018

Ciasto cytrynowe z domową galaretką

Fajne, lekkie, mocno cytrynowe ciasto. Wykonanie go nie jest tak długie i skomplikowane jak opis:). Składniki na prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm.
Składniki:

Na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Na poncz:
  • 1/2 szkl. wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Na masę budyniową:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • ok. 3 cytryny (będzie potrzebne 1/2 szkl. soku)
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 szkl. (200 g) cukru
  • 200 g miękkiego masła

Na masę piankową:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl. wody
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Na warstwę herbatników (opcjonalnie, można pominąć):
  • ok. 150 g herbatników typu petit beurre

Na galaretkę:
  • 300 ml soku z cytryn (ok. 4 - 5 cytryn)
  • 100 ml wody
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 50 g cukru

Przygotowanie:

Przygotuj biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Zmieszaj i przesiej obie mąki i proszek do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dalej ubijając dodawaj stopniowo, łyżka po łyżce, cukier. Następnie dodawaj po żółtku, miksując po dodaniu każdego tylko do połączenia. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodawaj partiami do masy i delikatnie mieszaj szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia. W trakcie dodaj również łyżkę wody.
Wyłóż dno formy papierem do pieczenia, przelej masę i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika (góra-dół) i piecz ok. 20 minut lub do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia - najpierw w uchylonym piekarniku (ok. 10 minut), potem w temperaturze pokojowej.

Przygotuj masę budyniową:

Sparz cytryny i zetrzyj z nich skórkę. Wyciśnij z cytryn sok, by otrzymać go 1/2 szklanki. W garnku zagotuj 1 szklankę wody z 200 g cukru i 1/2 szklanki soku z cytryny. Budynie rozmieszaj w 1/2 szklanki wody. Do gotującej się wody z cukrem i sokiem wlej rozrobiony budyń i gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki (ok. 1 minuty). Odstaw do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzyj z cukrem mikserem na puszystą masę. Do utartego masła dodawaj stopniowo, po łyżce, zimny budyń, cały czas miksując, do uzyskania gładkiej masy.

Przygotuj poncz:

Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i łyżeczką cukru.

Ostudzony biszkopt nasącz ponczem i wyłóż masę budyniową, wyrównaj. Na czas przygotowywania pianki wstaw ciasto do lodówki.

Przygotuj masę piankową:

Rozpuść galaretkę w szklance gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i stopniowo, po łyżce, dodawaj zimną galaretkę. Wyłóż masę na warstwę budyniową. Jeśli chcesz, na masie piankowej ułóż herbatniki (można je pominąć). Odstaw ciasto do lodówki.

Przygotuj galaretkę:

Żelatynę w proszku zalej 40 ml wody i odstaw do napęcznienia na ok. 10 minut. Sok z cytryn, 100 ml wody i cukier wymieszaj i zagotuj. Po rozpuszczeniu się cukru zdejmij z palnika. Dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia (uważaj, by galaretka nie stężała zbyt mocno). Tężejącą galaretkę wylej  na ciasto, wygładź i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz