Składniki podane są orientacyjnie - można zmniejszać / zwiększać ilość, o ile konsystencja "na oko" będzie w porządku. Nie wymaga mrożenia. Składniki na formę o średnicy ok. 23 cm (spód jest wówczas dość wysoki). Przygotowania trzeba zacząć dzień wcześniej od namoczenia nerkowców.
Składniki:
Na spód:
- ok. 1,5 szkl. płatków owsianych
- 1 dojrzały banan
- ok. 0,5 szkl. wiórków kokosowych
- ok. 3/4 szkl. płatków migdałów
- 2 łyżki syropu klonowego
- 4-5 łyżek oleju kokosowego
Na masę:
- 400 g nerkowców
- 50 g syropu z agawy
- sok z połowy cytryny
- ok. 2 szkl. porzeczek (u mnie - mrożone czarne i czerwone)
- ok. 0,5 szkl. mleka kokosowego - stałej/gęstej części (można pominąć)
- 4-5 łyżek oleju kokosowego
Przygotowanie:
Dzień przed przygotowywaniem:
Namocz nerkowce (w zwykłej, przefiltrowanej wodzie w pokojowej temperaturze, najlepiej przez całą noc).
Przygotuj spód:
Rozpuść olej kokosowy, rozgnieć banana. Wymieszaj wszystkie składniki, wyłóż do formy, rozprowadź i wygładź. Na czas przygotowywania masy odłóż do lodówki lub w temperaturze pokojowej.
Przygotuj masę:
Jeśli używasz mrożonych owoców - rozmróź je i odcedź. Lepiej nie wkładaj / nie wlewaj do miksera od razu wszystkich składników - lepiej dodać je stopniowo, w zależności od konsystencji masy. Zblenduj dokładnie wszystkie składniki w blenderze / malakserze. Masa powinna być dość gęsta, ale ustabilizuje się jeszcze w czasie zastygania. Przełóż masę na spód, wygładź, odstaw do lodówki do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz