środa, 7 kwietnia 2021

Nerkownik porzeczkowy

Składniki podane są orientacyjnie - można zmniejszać / zwiększać ilość, o ile konsystencja "na oko" będzie w porządku. Nie wymaga mrożenia. Składniki na formę o średnicy ok. 23 cm (spód jest wówczas dość wysoki). Przygotowania trzeba zacząć dzień wcześniej od namoczenia nerkowców.

Składniki:

Na spód:

  • ok. 1,5 szkl. płatków owsianych
  • 1 dojrzały banan
  • ok. 0,5 szkl. wiórków kokosowych
  • ok. 3/4 szkl. płatków migdałów
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 4-5 łyżek oleju kokosowego

Na masę:

  • 400 g nerkowców
  • 50 g syropu z agawy
  • sok z połowy cytryny
  • ok. 2 szkl. porzeczek (u mnie - mrożone czarne i czerwone)
  • ok. 0,5 szkl. mleka kokosowego - stałej/gęstej części (można pominąć)
  • 4-5 łyżek oleju kokosowego

Przygotowanie:

 Dzień przed przygotowywaniem:

Namocz nerkowce (w zwykłej, przefiltrowanej wodzie w pokojowej temperaturze, najlepiej przez całą noc).

Przygotuj spód:

Rozpuść olej kokosowy, rozgnieć banana. Wymieszaj wszystkie składniki, wyłóż do formy, rozprowadź i wygładź. Na czas przygotowywania masy odłóż do lodówki lub w temperaturze pokojowej.

Przygotuj masę:

Jeśli używasz mrożonych owoców - rozmróź je i odcedź. Lepiej nie wkładaj / nie wlewaj do miksera od razu wszystkich składników - lepiej dodać je stopniowo, w zależności od konsystencji masy. Zblenduj dokładnie wszystkie składniki w blenderze / malakserze. Masa powinna być dość gęsta, ale ustabilizuje się jeszcze w czasie zastygania. Przełóż masę na spód, wygładź, odstaw do lodówki do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz