Składniki:
Na spód ciasteczkowy:
- 180 g markiz oreo/neo
- 60 g miękkiego masła
Na spód orzechowy:
- 300 g orzechów (włoskich lub mieszanych, laskowych, migdałów – ja miałam włoskie i laskowe)
- 5 łyżek płynnego miodu
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
Na masę serową:
- 750 g twarogu, trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
- 370 ml śmietany kremówki 36%
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciastka
typu oreo zblenduj z miękkim masłem (lub zmiel ciastka, dodaj masło
i wymieszaj) na jednolitą masę. Wyłóż dno okrągłej formy o średnicy ok. 24 cm, wyrównaj.
Na czas przygotowywania masy orzechowej można włożyć formę do lodówki.
W
garnku z grubym dnem rozpuść masło, cukier i miód. Wsyp
orzechy i gotuj kilka minut często mieszając (trzeba uważać,
by masa nie zbrązowiała zbyt mocno). Wyłóż gorącą masę orzechową
na warstwę z ciastek, wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika
na 15 minut.
W
czasie podpiekania spodu przygotuj masę serową - zmiksuj
wszystkie składniki (tylko do połączenia, nie miksuj masy
nadmiernie, żeby jej nie napowietrzać). Przelej masę serową na
podpieczony spód. Na dolny poziom (lub spód) piekarnika wstaw
blaszkę/miskę z wodą. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 -
160 st. C i wstaw formę z ciastem na środkowy poziom. Piecz ok. 1
– 1,5 godziny, bez termoobiegu. Cała powierzchnia sernika powinna
być wypieczona i ścięta przy dotknięciu patyczkiem. Studź w
lekko uchylonym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz