niedziela, 18 lutego 2018

Sernik na orzechowym spodzie

 Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 24 cm.



Składniki:


Na spód ciasteczkowy:
  • 180 g markiz oreo/neo
  • 60 g miękkiego masła

Na spód orzechowy:
  • 300 g orzechów (włoskich lub mieszanych, laskowych, migdałów – ja miałam włoskie i laskowe) 
  • 5 łyżek płynnego miodu 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 100 g masła 

Na masę serową:
  • 750 g twarogu, trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka 
  • 370 ml śmietany kremówki 36% 
  • 4 jajka 
  • 180 g cukru 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ciastka typu oreo zblenduj z miękkim masłem (lub zmiel ciastka, dodaj masło i wymieszaj) na jednolitą masę. Wyłóż dno okrągłej formy o średnicy ok. 24 cm, wyrównaj. Na czas przygotowywania masy orzechowej można włożyć formę do lodówki.

W garnku z grubym dnem rozpuść masło, cukier i miód. Wsyp orzechy i gotuj kilka minut często mieszając (trzeba uważać, by masa nie zbrązowiała zbyt mocno). Wyłóż gorącą masę orzechową na warstwę z ciastek, wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 15 minut.

W czasie podpiekania spodu przygotuj masę serową - zmiksuj wszystkie składniki (tylko do połączenia, nie miksuj masy nadmiernie, żeby jej nie napowietrzać). Przelej masę serową na podpieczony spód. Na dolny poziom (lub spód) piekarnika wstaw blaszkę/miskę z wodą. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 - 160 st. C i wstaw formę z ciastem na środkowy poziom. Piecz ok. 1 – 1,5 godziny, bez termoobiegu. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotknięciu patyczkiem. Studź w lekko uchylonym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz