Dla fanów mango:) Lekkie ciasto w postaci musu mango, z warstwą glazury. Przepis z Moich Wypieków, ze zmodyfikowanym spodem. Za źródłem - polecam użyć gotowej pulpy z mango. Efekt spektakularny, a wykonanie jest naprawdę łatwe. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 24 cm.
Na spód:
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- sok z połowy cytryny
Na mus mango:
- 600 g pulpy/przecieru z mango (polecam gotowy, w puszce)
- 100 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 20 g żelatyny
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- opcjonalnie - 1 świeże mango, pokrojone w kostkę
Na glazurę:
- 200 g pulpy/przecieru z mango
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Zalej żelatynę wodą - do przykrycia, ok. 4 łyżek wody. Zostaw do napęcznienia, na ok. 10 minut. Pulpę z mango przelej do garnka, dodaj 2 łyżki soku z cytryny, podgrzej do wrzenia. Zdejmij z palnika. Do gorącego mango dodaj żelatynę, mieszaj do jej rozpuszczenia. Wystudź do temperatury pokojowej.
Rozmieszaj jogurt (by był raczej płynny), dodaj do ostudzonego mango, dobrze wymieszaj (w razie potrzeby możesz przetrzeć masę przez sitko, by nie było grudek jogurtu).
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodawaj w turach mus mango, delikatnie i krótko mieszając za każdym razem do połączenia i uzyskania równomiernego koloru masy. Jeśli chcesz, wmieszaj pokrojone w kostkę świeże mango.
W formie ułóż możliwie ciasno biszkopty. Sok z połowy cytryny wymieszaj z wodą do smaku, nasącz biszkopty (dość mocno; możesz je zanurzać na chwilę). Na biszkopty wylej mus mango, wyrównaj. Wstaw do lodówki do stężenia.
By przygotować glazurę mango, zalej żelatynę wodą (do przykrycia, 2 - 3 łyżki wody). Zostaw do napęcznienia na kilka minut. Do garnka przelej mus mango i podgrzej do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika i dodaj napęczniałą żelatynę, wymieszaj do jej rozpuszczenia. Wystudź do temperatury pokojowej. Przelej na stężały mus i wyrównaj. Udekoruj (możesz to zrobić również po stężeniu glazury). Wstaw do lodówki do stężenia
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz