czwartek, 2 listopada 2017

Owoce zapiekane w koglu-moglu z białą czekoladą

Pyszny, szybki do zrobienia deser. Można wykorzystać dowolne owoce, choć ze względu słodką masę najlepsze będą owoce kwaskowe, soczyste - truskawki, maliny, jeżyny, śliwki. Ilość składników na dwie dość duże porcje.


Składniki:
  • owoce (ilość i rodzaj wedle uznania)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru pudru z wanilią
  • 50 g białej czekolady

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj trzepaczką z cukrem na puszystą masę. Zetrzyj czekoladę i dodaj do koglu-moglu, wymieszaj. Wsyp owoce do kokilek, zalej masą. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiecz przez ok. 15 minut (lub krócej - do delikatnego zrumienienia deseru).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz