Ostatni (póki co) z serii słodkich sosów. Nieco bardziej praco- i czasochłonny od pozostałych, ale i tak wart wykonania. Kolejny raz polecam:)
Składniki:
- 3 żółtka
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 60 g cukru
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Odlej 6 łyżek zimnej śmietanki, resztę zagotuj z wanilią. Żółtka utrzyj z cukrem do otrzymania gęstej, jasnej masy. Do jajek dodaj zimną śmietankę i połącz. Gorącą śmietankę zestaw z ognia i i małym strumieniem wlewaj do niej utarte żółtka, cały czas energicznie mieszając, by żółtka się nie ścięły. Postaw garnek z powrotem na gaz i podgrzewaj, cały czas mieszając, przez 2 - 3 minuty, do uzyskania pożądanej konsystencji (uważaj, by nie przegrzać masy, bo się zwarzy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz