Kolejna wariacja na temat bez. Wyglądają uroczo, przygotowuje się je stosunkowo szybko. Moje miały jeden mały mankament, wynikający ze sposobu przyozdobienia - przed pieczeniem oprószyłam serduszka odrobiną barwnika, jednak barwił on nadal po upieczeniu - trzeba uważać, by się nie ubrudzić lub ozdobić je w inny sposób (np. rozrabiając barwnik), lub po prostu zostawić białe. Podane składniki wystarczą na ok. 70 serc, zajmujących 3 blachy. Przepis z - a jakże - Moich Wypieków.
- 4 białka (ok. 160 g)
- 220 g cukru
- ew. barwnik
Przygotowanie:
Ubij białka na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do ubitych białek cukier, cały czas ubijając, do otrzymania sztywnej i błyszczącej masy. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (albo woreczka z obciętym rogiem) i wyciskaj nieduże serduszka na blachę wyłożoną odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Ewentualnie ozdób wedle uznania. Wstaw wszystkie blaszki równocześnie do rozgrzanego do 90°C piekarnika i piecz, a właściwie susz, serduszka, przez ok. 1 - 1,5 godziny (gotowe bezy powinny mieć chrupiący wierzch i łatwo odchodzić od papieru; w moim piekarniku wystarczyła 1 godzina ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz