Z podanej ilości składników wychodzi ok. 20 średniej wielkości muffinów.
Składniki:
Składniki suche:
- 500 g mąki
- 250 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
- 300 ml mleka
- 150 g masła - roztopionego i przestudzonego
- 3 jajka
- borówki lub jagody (świeże lub mrożone) - wg uznania, u mnie ok. 300 g mrożonych borówek
- cukier puder
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce składniki suche. W osobnej misce wymieszaj składniki mokre (tj. mleko, masło i jajka - borówki dodasz później). Połącz składniki z obu misek i wymieszaj - nie musi być dokładnie, mogą pozostać grudki. Dodaj borówki / jagody (jeśli używasz mrożonych owoców, nie rozmrażaj ich wcześniej!) delikatnie wymieszaj. Nałóż równe porcje ciasta do papilotek, ułożonych na blaszce do muffinów. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 25 - 30 minut (lub dłużej, do lekkiego zrumienienia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz