środa, 6 września 2017

Muffiny z borówkami / jagodami

Z podanej ilości składników wychodzi ok. 20 średniej wielkości muffinów.


Składniki:

Składniki suche:
  • 500 g mąki
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:
  • 300 ml mleka
  • 150 g masła - roztopionego i przestudzonego
  • 3 jajka

  • borówki lub jagody (świeże lub mrożone) - wg uznania, u mnie ok. 300 g mrożonych borówek
  • cukier puder

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce składniki suche. W osobnej misce wymieszaj składniki mokre (tj. mleko, masło i jajka - borówki dodasz później). Połącz składniki z obu misek i wymieszaj - nie musi być dokładnie, mogą pozostać grudki. Dodaj borówki / jagody (jeśli używasz mrożonych owoców, nie rozmrażaj ich wcześniej!) delikatnie wymieszaj. Nałóż równe porcje ciasta do papilotek, ułożonych na blaszce do muffinów. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 25 - 30 minut (lub dłużej, do lekkiego zrumienienia).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz